B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Le Tour 5η μέρα: Νίκη Van Aert, ποινή Alaphilippe

Η 5η μέρα του Γύρου Γαλλίας αναμενόταν, και ήταν, μία από τις πιο εύκολες του αγώνα.

Le Tour 5η μέρα: Νίκη Van Aert, ποινή Alaphilippe

Το ενδιάμεσο sprint νωρίς, ακολούθησε κατηφόρα και ανηφόρες εύκολες που θα επέτρεπαν ακόμα και στους sprinters να μείνουν στο peloton. Παρά το γεγονός αυτό, ήρθε μια μεγάλη ανατροπή που προκλήθηκε από ποινή! Ξεκίνησαν όλοι όσοι τερμάτισαν την 4η μέρα, η οποία ήταν αρκετά δύσκολη και η πρώτη με ανηφορικό τερματισμό. Ήταν η πρώτη μέρα που δεν έγινε προσπάθεια «ξεκολλήματος» μετά την εκκίνηση. Το peloton έφτασε χωρίς σπάσιμο στο ενδιάμεσο sprint, στο 48ο χιλιόμετρο. Ο Ιρλανδός Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step) που ισοβαθμούσε στην πρώτη θέση της κατάταξης των πόντων για την πράσινη φανέλα, ήθελε και πήρε το sprint. Ο αντίπαλος του και κάτοχος της πράσινης φανέλας, Peter Sagan, περιορίστηκε στην 4η θέση.

Le Tour 5η μέρα: Νίκη Van Aert, ποινή Alaphilippe

Στην κατηφόρα που ακολούθησε ο ρυθμός ήταν χαλαρός με τη Jumbo-Visma, την ομάδα του νικητή της 4ης μέρας Primoz Roglic να συγκρατεί το ρυθμό. Στη συνέχεια μπήκε μπροστά η Deceuninck-Quick Step, η ομάδα του Julian Alaphilippe, κατόχου της κίτρινης φανέλας για να διατηρήσει τον ίδιο, χαλαρό ρυθμό. Πλησιάζοντας στον τερματισμό υπήρχαν δύο αναβάσεις κατηγορίας 4. Ο κάτοχος της πουά φανέλας, Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) κυνήγησε και πήρε τους βαθμούς και στις δύο αναβάσεις αυξάνοντας έτσι το προβάδισμα του στη σχετική κατάταξη. Οι ευθείες που ακολουθούσαν μέχρι τον τερματισμό χαρακτηρίστηκαν από πλάγιους και μετωπικούς ανέμους που ξεπερνούσαν τα 25 χλμ/ώρα. Η Ineos-Grenadiers για πρώτη φορά φέτος μπήκε μπροστά και ανέβασε το ρυθμό. Κατάφερε να σπάσει το peloton στα δύο αλλά χωρίς συνέπειες για τους διεκδικητές αφού όλα τα φαβορί, οι sprinters και οι φανέλες διατηρήθηκαν στο πρώτο γκρούπ.

Le Tour 5η μέρα: Νίκη Van Aert, ποινή Alaphilippe

Βέλγος ποδηλάτης της Jumbo Visma, Wout Van Aert, έχοντας υποστηρίξει όσο χρειαζόταν τους αρχηγούς της ομάδας του, Primoz Roglic και Tom Dumoulain, είχε τη δύναμη αλλά και την έγκριση της ομάδας του να διεκδικήσει τη νίκη. Μία μέρα μετά την 1η νίκη της Jumbo Visma στο φετινό γύρο, ο Van Aert κέρδισε το 5ο etape του γύρου νικώντας στο sprint τον Ολλανδό Cees Bol (Sunweb) και τον Ιρλανδό Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step). Να θυμίσουμε πως ο Van Aert έχει ξεκινήσει τη φετινή χρονιά με νίκες στο Strade Bianche, στο Milan-San Remo και την 1η μέρα του Criterium du Dauphine. Η μεγάλη έκπληξη όμως ήρθε με την ποινή του κατόχου της κίτρινης φανέλας, Julian Alaphilippe. Ο Γάλλος ποδηλάτης της Deceuninck-Quick Step έκανε το λάθος να πάρει μπουκάλι από βοηθό της ομάδας στα τελευταία 20 χιλιόμετρα στα οποία απαγορεύεται η παροχή βοήθειας. Οι αγωνοδίκες του επέβαλλαν ποινή 20 δευτερολέπτων και φυσικά έχασε την πρώτη θέση και την κίτρινη φανέλα. Ο Adam Yates (Mitchelton-Scott) είναι πλέον ο κάτοχος της κίτρινης φανέλας, ο οποίος όμως δήλωσε πως κανείς δε θέλει να παίρνει τη φανέλα με τέτοιο τρόπο. Ίσως η εξέλιξη αυτή αναγκάσει τον Alaphilippe να εξαπολύσει περισσότερες επιθέσεις από όσες είχε προγραμματίσει… Στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης είναι ο Primoz Roglic (Jumbo Visma) με διαφορά 3 δευτερόλεπτα και στην τρίτη ο Tadej Pogacar (UAE) με διαφορά 7 δευρτερόλεπτα.

Le Tour 5η μέρα: Νίκη Van Aert, ποινή Alaphilippe

Η πράσινη φανέλα πέρασε στον Sam Bennett που έγινε ο πρώτος Ιρλανδός που φορά την πράσινη φανέλα του Γύρου Γαλλίας μετά τον Sean Kelly το 1989. Η πουά φανέλα των αναβάσεων παρέμεινε στον Besnoit Cosnefroy και η λευκή φανέλα του καλύτερου νέου παρέμεινε στον Tadej Pogacar. Καλύτερη ομάδα παραμένει η EF Pro Cycling ενώ τα κόκκινα νούμερα του πιο επιθετικού αθλητή της μέρας κατέκτησε ο Ολλανδός Wouter Poels της Bahrain McLaren. Καθώς δεν υπήρχε ξεκόλλημα από το οποίο να αναδειχθεί ο πιο επιθετικός ποδηλάτης της μέρας, η επιλογή του έγινε γιατί συνεχίζει να συμμετέχει με σοβαρό τραυματισμό στο πλευρό του.

Η 6η μέρα του Γύρου Γαλλίας είναι μεγάλη (191 χιλιόμετρα) και προς το τέλος είναι δύσκολη. Το ενδιάμεσο sprint έρχεται στο 125,5 και ακολουθούν 4 αναβάσεις. Η προτελευταία έχει μήκος 11,7 χιλιόμετρα, μέση κλίση 7,3% και δίνει bonus δευτερόλεπτα στους πρωτοπόρους. Το etape ολοκληρώνεται με την τελευταία ανάβαση μήκους 8,3 χιλιομέτρων με κλίση στο 4%.

Πηγή: ert.gr

Le Tour 5η μέρα: Νίκη Van Aert, ποινή Alaphilippe

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.