B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Περικλής Ηλίας: «Το ντόπινγκ είναι ένα βήμα μπροστά!»

ilias2Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της ποδηλασίας Περικλής Ηλίας έδωσε συνέντευξηι στο gazzetta.gr για τον Λανς Άρμστρονγκ, την ύπαρξη κυκλωμάτων στο ντόπινγκ αλλά και για τα «καθαρά» μετάλλια του αθλήματος.

Ο Περικλής Ηλίας έγινε τον Οκτώβριο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Marathon του Mountain Bike, πετυχαίνοντας λίγο καιρό μετά τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της χώρας μας στο άθλημα. Ο 26χρονος ποδηλάτης μίλησε στο gazzetta.gr για την ποδηλασία που έχει βρεθεί στο στόχαστρο μετά τις αποκαλύψεις για τον Λανς Άρμστρονγκ, εξέφρασε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που το προκάλεσε η αποκαθήλωση του Γάλλου και μίλησε και για το «καυτό» θέμα του ντόπινγκ.

Ως ποδηλάτης, το να βλέπεις έναν θρύλο του αγωνίσματος σου τι συναισθήματα σου προκαλεί;

«Για μένα δεν είναι και ό,τι καλύτερο σαν άνθρωπος. Τον Άρμστρονγκ τον θεωρούσα θαύμα, εξακολουθώ να τον θαυμάζω γιατί έχει κερδίσει 7 γύρους Γαλλίας και δεν περίμενα ποτέ να φτάσω στο σημείο να μιλάω για αυτόν και για αυτά που έχει κάνει στην ποδηλασία. Είναι ένας άνθρωπος που έδωσε πολύ δημοσιότητα στην ποδηλασία  και τώρα μέσα από τον ίδιο άνθρωπο η ποδηλασία περνάει δύσκολες στιγμές και καταστρέφεται. Δεν μπορώ να μπω στη φιλοσοφία του για ποιο λόγο το έκανε και το είπε ανοιχτά. Σίγουρα είχε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση και σίγουρα υπάρχει κάτι άλλο από πίσω, κάποιος άλλος λόγος. Εμένα δεν μου άρεσε σε αυτή την ιστορία γενικά ότι όλοι οι πρώην συναθλητές του βγήκαν και  τον κατηγόρησαν τη στιγμή που δεν είχαν να κερδίσουν κάτι, είχε τελειώσει η καριέρα τους και δεν είχαν κάποιο όφελος. Ίσως να είχαν άλλα οικονομικά οφέλη από αλλού. Θα ήταν πιο σωστό την ώρα που κέρδιζαν τον γύρο της Γαλλίας, γιατί υπάρχει ολόκληρη ομάδα πίσω από τον Άρμοστρονγκ, δεν κέρδιζε μόνος του, να έβγαιναν ανοιχτά να τα πουν αυτά που λένε τώρα. Εκείνη την ώρα δεν το έκαναν. Άρα είχαν όλοι όφελος. Τώρα για το ότι είπε ότι δεν το βρίσκει κακό και ότι δεν γίνεται να ποδηλατείς σε αυτό το επίπεδο χωρίς φάρμακα, δεν μπορώ να έχω σιγουριά γιατί δεν έχω φτάσει σε αυτό το επίπεδο ακόμα, να ποδηλατώ στο γύρο της Γαλλίας».

Παρότι το γεγονός δεν αφορά την ελληνική ποδηλασία, το περιστατικό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Ακούτε τον κόσμο να σας μιλάει με καχυποψία;

«Σίγουρα έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα και νομίζουν ότι όποιος ασχολείται με την ποδηλασία και φέρνει επιτυχίες έχει προβεί σε τέτοιες μεθόδους και έχε χρησιμοποιήσει ανάλογες ουσίες. Σε καμία περίπτωση δεν είναι έτσι τα πράγματα. υπάρχουν και καθαρά μετάλλια σε αυτό το χώρο. Υπάρχουν βεβαίως και βρώμικα, αλλά υπάρχουν και καθαρά. Αυτό πρέπει να βγει προς τα έξω και να το πιστέψει ο κόσμος. Αυτός είναι ο εύκολος τρόπος. Η άποψή μου είναι ότι για εμάς, επειδή η ποδηλασία είναι μια δουλειά, το ντόπινγκ είναι σαν να κλέβεις, σαν να χρησιμοποιείς παράνομες μεθόδους στη δουλειά σου για να φτάνεις ψηλά. Πείτε μου ότι αυτό δεν γίνεται και αλλού και ότι δεν είναι διεφθαρμένο το σύστημα και αλλού, σε άλλα επαγγέλματα. Στον αθλητισμό όμως όταν κλέβεις τιμωρείσαι».

Η απάντηση των ποδηλατών σε τέτοιες περιπτώσεις και στις κατηγορίες ποια πρέπει να είναι;

«Εγώ πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει τεράστιες δυνατότητες από μόνος του και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει. Σίγουρα μερικά πράγματα φαντάζουν σε άλλους εκτός πραγματικότητας επειδή δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν στη διαδικασία να κάνουν προπονήσεις κ.ο.κ. Αυτοί που λένε ότι μόνο με ντόπινγκ έχεις επιτυχίες είναι έξω από το χώρο και πολλές φορές άσχετοι με το άθλημα και γενικά με τον αθλητισμό».

Πώς είναι εφικτό ένας ποδηλάτης με το βεληνεκές του Άρμστρονγκ να περνάει από τόσους ελέγχους χωρίς να πιαστεί;

«Το ντόπινγκ είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από το αντιντόπινγκ από όσο γνωρίζω, γενικά οι αθλητές πάντα βρίσκουν έναν τρόπο να μην τους πιάνουν. Βγαίνουν καινούργια πράγματα στην αγορά, τα παίρνουν σε συνεννόηση με τους γιατρούς, χρησιμοποιούν άλλες ουσίες για να τα καλύπτουν. Αν θέλεις να κάνεις κάτι το κάνεις, αλλά πάντα υπάρχει ρίσκο. Σε αυτό το επίπεδο όμως η άποψή μου είναι ότι σε αυτό το επίπεδο πρέπει να είναι πολλοί μέσα στο κόλπο, δεν μπορεί από μόνος του ένας αθλητής να το κάνει, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι έλεγχοι και το αντιντόπινγκ είναι διεφθαρμένο».

Λέγονται πολλά για την ποδηλασία, ακόμα και για κατάργηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες…

«Αν γίνει αυτό που δεν νομίζω, είναι ένα τραγικό λάθος. Η ποδηλασία είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα, το αγαπάει πολύ ο κόσμος και δεν μπορεί για τον κάθε Άρμστρονγκ να πετάνε τα όνειρα τόσων χιλιάδων αθλητών στο δρόμο. Αν θέλουν να θεσπίσουν ισχυρότερα κριτήρια για να τους ανιχνεύουν και να μην ψάχνουν την εύκολη λύση. Άλλωστε δεν είναι μόνο η ποδηλασία, είναι όλα τα αθλήματα, απλώς στην ποδηλασία έγινε αυτό το περιστατικό με τον Άρμστρονγκ και έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις».

Πηγή: gazzeta.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.