B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Αθλητική Διατροφή:Τροφές για να την ενισχύσετε

 Η άσκηση αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής μας προσφέροντας μας υγεία και ευεξία. Πόσο μάλλον όταν αυτή πραγματοποιείται ποδηλατώντας σε ορεινές διαδρομές ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση των βουνών. Τι γίνεται όμως με την διατροφή μας; Ποιές είναι οι κατάλληλες τροφές που θα ενισχύσουν την αντοχή και θα μειώσουν τον μυικό πόνο;

Ιδανικά, πριν την προπόνηση ή την βόλτα θα πρέπει να καταναλώνουμε ένα ελαφρύ γεύμα που να αποκλίνει 2-3 ώρες από την ώρα της άσκησης. Οι υδατάνθρακες και οι πρωτείνες αποτελούν βασική πηγή ενέργειας, όπως για παράδειγμα, μία φέτα ψωμί με φυστικοβούτυρο, βραστά αυγά ή ακόμη και μια μπανάνα.

Ύστερα από την προπόνηση, προς όφελος της αποκατάστασης των καταπονημένων μυών, θα πρέπει να ενισχύουμε εκ νέου τον οργανισμό με την πρόσληψη για ακόμα μια φορά υδατανθράκων και πρωτεινών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα σάντουιτς με τόνο και μαρούλι, τα φασόλια με τη μορφή σαλάτας καθώς και η γλυκοπατάτα. Η γλυκοπατάτα προσφέρει, εκτός απο υδατάνθρακες, μαγνήσιο και κάλιο και μπορεί να αντικαταστήσει το ψωμί.

Αξίζει, γενικά, να σημειωθεί η επιλογή ακατέργαστων τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί καθώς και σπόροι. Ο λιναρόσπορος, για παράδειγμα, είναι πηγή πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τον πόνο στους μύες και τις φλεγμονές στο σώμα. Μπορεί να προστεθεί σε φρουτοσαλάτες, smoothies και δημητριακά. Προσοχή στην ποσότητα καθώς περιέχει πολλές θερμίδες!

veget1

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Κατά την άσκηση αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και προκειμένου ο οργανισμός μας να την επαναφέρει, παράγεται ιδρώτας. Με τον ιδρώτα χάνουμε υγρά και ηλεκτρολύτες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η κατανάλωση νερού ακόμα και πριν διψάσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.