B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Deceuninck – Quick Step: Μια εβδομάδα γεμάτη ανατροπές και συγκινήσεις

Ο Αύγουστος ήταν ένας από τους πιο έντονους συναισθηματικά μήνες για την Deceuninck – Quick Step, γεμάτος ανατροπές και μεγάλες συγκινήσεις. Όμως, τέλος καλό, όλα καλά!

Το 2020 αποδείχτηκε για όλους μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Και η αγωνιστική ποδηλασία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ούτε η νούμερο ένα ομάδα του World Tour, η Deceuninck – Quick Step.

Η σεζόν σταμάτησε πριν καλά καλά ξεκινήσει, οι χορηγοί άρχισαν να αμφιβάλλουν για την επένδυσή τους δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση, οι αθλητές δεν ήξεραν πώς και γιατί να προπονηθούν, οι ομάδες δεν ήξεραν – κι ακόμα δεν ξέρουν – πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες.

Αγώνας κλειδί φυσικά και στόχος για όλους, ο Γύρος Γαλλίας, το σημαντικότερο ποδηλατικό γεγονός της χρονιάς, από την υλοποίησή του έφτασε να κρίνεται καθοριστικά το παρόν αλλά και το κοντινό μέλλον της επαγγελματικής ποδηλασίας.

Ένας Γύρος που, παρόλο που ως τα τέλη Μαΐου η εξέλιξή του ήταν αμφίβολη, τουλάχιστον πλέον έχει δρομολογηθεί και όλα είναι έτοιμα για την εκκίνησή του, κάτι που μοιάζει να δίνει μια αίσθηση «κανονικότητας».

Πριν το 2020

Η Deceuninck – Quick Step ήταν η νούμερο ένα στην κατάταξη ομάδα και για το 2019. Και ως η καλύτερη επαγγελματική ομάδα στον κόσμο του World Tour, ο προγραμματισμός και οι προετοιμασίες για το 2020 είχαν ξεκινήσει ήδη από το Φθινόπωρο του 2019.

Και μια από τις αλλαγές της ομάδας ήταν – όπως όλοι ξέρετε πια – η ενσωμάτωση του Βασίλη Αναστόπουλου στο προπονητικό team της ομάδας. Μια κίνηση που το ίδιο το αφεντικό της Deceuninck – Quick Step, o“μεγάλος” Patrick Lefevere – είχε παρακολουθήσει προσωπικά, καθώς η επιλογή του Βασίλη ως ενός από τους βασικούς προπονητές της ομάδας, ήταν μια επένδυση για το μέλλον.

Η προετοιμασία

Η προετοιμασία ξεκίνησε με το ετήσιο προπονητικό καμπ της ομάδας στο Κάλπε, με μεγάλη αισιοδοξία και υψηλούς στόχους. Στελέχη, προπονητές και αθλητές, συγκεντρώθηκαν στην Ισπανία για να σηματοδοτήσουν το ξεκίνημα της σεζόν.

Εκεί φυσικά ήταν παρόντες όλοι οι αθλητές της ομάδας – τα αστέρια της – ονόματα όπως οι Alaphilippe, Evenepoel, Fabio Jakobsen, Bennett, Jungels αλλά και τα ταλέντα Bagioli, Almeida και Garrison.

Οι στόχοι ανακοινώθηκαν – οι κλασικές ήταν ανάμεσα σε αυτούς, οι αγώνες στους οποίους η Deceuninck – Quick Step μοιάζει να μην έχει αντίπαλο – και φυσικά οι Μεγάλοι Γύροι.

Οι προπονητές πήραν ο καθένας τους αθλητές του και όλα ήταν έτοιμα για μια… κανονική αγωνιστική χρονιά.

Να θυμίσουμε πως οι οχτώ αθλητές που προπονεί ο Βασίλης Αναστόπουλος είναι οι Bagioli, Ballerini, Cattaneo, Archbold, Honore, Garrison, Serry και Steimle.

«Παρόλο που ο κάθε προπονητής έχει τους αθλητές του, στα προπονητικά καμπ το πρόγραμμα το βγάζουμε και οι 4 προπονητές μαζί και όλοι ασχολούμαστε με όλους τους αθλητές, αφού τους χωρίσουμε σε γκρουπ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

Για παράδειγμα στο SanPelegrino, στο πρώτο μας καμπ μετά το lockdown, έκανα προπόνηση προσομοίωσης σπριντ πίσω από  μηχανή με τους δύο κορυφαίους σπρίντερ της ομάδας, Jakobsen και Benett– που κανονικά δεν είναι δικοί μου αθλητές», μας λέει ο Βασίλης Αναστόπουλος.

Το lockdown

Αλλά ο Covid19 είχε άλλα σχέδια…

Η εμφάνιση του Covid19 στην Ευρώπη αλλάζει την πραγματικότητα όλων. Οι χώρες αρχίζουν η μία μετά την άλλη τα lockdown, οι αγώνες σταματούν και αναβάλλονται και ο “πανικός” που επικρατεί στις ομάδες προκαλεί εκνευρισμό και ανασφάλεια.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση οι προπονητές φροντίζουν να κάνουν όσο καλύτερα μπορούν τη δουλειά τους με όσα μέσα έχουν στη διάθεσή τους.

«Το 2020 άρχισε πολύ καλά για μας. Ήδη μέχρι να ξεκινήσει το lockdown μετρούσαμε 15 νίκες. Είχαμε πραγματοποιήσει τρία καμππροετοιμασίας, δύο στο Κάλπε και ένα στην Πορτογαλία και όλα πήγαιναν βάση του σχεδιασμού μας. Είχαμε κάθε λόγο να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την χρονιά», λέει ο Βασίλης Αναστόπουλος για τους πρώτους μήνες μιας τόσο διαφορετικής  άνοιξης.

Deceuninck – Quick Step: Μια εβδομάδα γεμάτη ανατροπές και συγκινήσειςΟι αθλητές της Deceuninck – Quick Step προπονούνται επί ελληνικού εδάφους!
Φωτό: Πέτρος Γκότσης / MBike

Πριν το γενικό lockdown, στις αρχές Μαρτίου, ο Βασίλης Αναστόπουλος προτείνει ένα “μίνι” προπονητικό campστο Λουτράκι, για τους αθλητές της ομάδας που εκείνην περίοδο είχαν κενό από αγώνες.

Έξι αθλητές της Deceuninck- QuickStep, oι Bagioli, Ballerini, Almeida, Garrison, Serry και Hodeg- όλοι σημαντικά ονόματα του World Tour- φτάνουν στην Ελλάδα, οι αθλητές έχουν κλείσει το πάντα φιλικό στους ποδηλάτες Hotel Theoxeniaτης Σοφίας Φιλιππίδη και ξεκινούν τις προπονήσεις.

Deceuninck – Quick Step: Μια εβδομάδα γεμάτη ανατροπές και συγκινήσεις

Deceuninck – Quick-Step Cycling Team.
Φωτό: Πέτρος Γκότσης/MBike

Ο Βασίλης Αναστόπουλος μας διηγείται την περίοδο της προετοιμασίας αυτής:

«Βρήκαμε ευκαιρία σε ένα αγωνιστικό κενό δύο εβδομάδων να φέρουμε τους αθλητές αυτούς στην Ελλάδα και όλα πήγαιναν θαυμάσια μέχρι που τα περιοριστικά μέτρα μας ανάγκασαν να διακόψουμε απότομα.

Ήταν ένα φιλόδοξο project που αγκαλιάστηκε θερμά από την ομάδα και πήρε τις καλύτερες κριτικές από τη διοίκηση. Παρά τις κάποιες αδυναμίες της χώρας σε υποδομές – κυρίως στην ποιότητα των δρόμων – είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικό καιρό, υπέροχες διαδρομές, βουνά με ελάχιστη κίνηση αυτοκινήτων και τη γνωστή ελληνική φιλοξενία που ως τώρα έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε αθλητές που έχουν ήδη δοκιμάσει τη χώρα μας ως προπονητικό προορισμό.»

Deceuninck – Quick Step: Μια εβδομάδα γεμάτη ανατροπές και συγκινήσεις

Ο πρωταθλητής των ΗΠΑ Ian Garrison ανάμεσα στους αθλητές που βρέθηκαν στο Λουτράκι.
Φωτό: Πέτρος Γκότσης/MBike

Και ξεκινούν ξανά οι αγώνες και οι ανατροπές

Οι επιτυχίες της ομάδας – παρά τις αντίξοες συνθήκες – έρχονται η μία μετά την άλλη. Μέσα στο 2020 ο Remco Evenepoel έχει ήδη 9 νίκες στο ενεργητικό του, ο Fabio Jakobsen 4, ο Sam Bennett 3, από 1 οι Shane Archbold, Kasper Asgreen, Andrea Bagioli, Davide Ballerini, Remi Cavagna, Dries Devenyns, Zdenek Stybar.

Δηλαδή συνολικά 23 νίκες μέσα στη σεζόν, 15 πριν το lockdownκαι 8 μετά, μόλις μέσα στον τελευταίο μήνα!

Η ομάδα ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό κι ένας από τους αρχικούς στόχους ήταν ο Γύρος Πολωνίας. Το ρόστερ της ομάδας δυνατό, όλες οι πιθανότητες με το μέρος τους, η αισιοδοξία μεγάλη κι εκεί, μόλις στο πρώτο ετάπ, όλα αλλάζουν!

Μια άτυχη στιγμή, μια εξαιρετικά κακή απόφαση από τον Dylan Groenewegen, τα ελλιπή μέτρα προστασίας στα σπριντ και ξαφνικά, ο αγαπητός σε όλους Fabio Jakobsen- ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν περάσει από την ποδηλασία και ένα από τα πιο γλυκά παιδιά – κινδυνεύει μέσα σε μια στιγμή να χάσει τη ζωή του, καθώς ο DylanGroenewegen, στα τελευταία 150 μέτρα του σπριντ, τον κλείνει και τον ρίχνει στις μπαριέρες με 80 χιλιόμετρα…

Η ομάδα παγώνει. Ο Fabio Jakobsen μεταφέρεται στο νοσοκομείο και οι γιατροί ρίχνονται σε μια σκληρή μάχη – αρχικά να σώσουν τη ζωή του. Η αντιμετώπιση της ομάδας αποτελεί για μια ακόμη φορά παράδειγμα επαγγελματικής συμπεριφοράς και μια απλή εξήγηση του γιατί τελικά η Deceuninck- QuickStep είναι η καλύτερη ομάδα του κόσμου. Ο αρχίατρος της ομάδας βρίσκεται συνέχεια στο πλευρό του και ο Lefevere ναυλώνει αεροπλάνο για να μεταφέρει στην Πολωνία τους γονείς του Fabio, την αγαπημένη του και τον ψυχολόγο της ομάδας.

Deceuninck – Quick Step: Μια εβδομάδα γεμάτη ανατροπές και συγκινήσειςΤο δωμάτιο του Fabio στο Λουτράκι δεν θυμίζει πολύ το δωμάτιο ενός συνηθισμένου αθλητή – είναι γεμάτο βιβλίο και τη φωτογραφία της αγαπημένης του σε κεντρική θέση!
Φωτό: MBike

Το πρώτο εικοσιτετράωρο είναι εξαιρετικά κρίσιμο με τον νεαρό αθλητή να βρίσκεται σε τεχνητό κώμα. Τα τραύματα είναι σοβαρά, έχει χάσει πολύ αίμα και το πρόσωπό του απαιτεί πολλαπλές επεμβάσεις για να επανέλθει.

Ο Βασίλης Αναστόπουλος έχει διπλό λόγο να ζει έντονα την κατάσταση, καθώς πέρα από το ρόλο του ως προπονητή της ομάδας, ο Fabio Jakobsen είναι από τους αγαπημένους του αθλητές. Πέρασαν μαζί αρκετούς μήνες στην Ελλάδα όταν ήταν αθλητής της Seg από το 2015 έως το 2017, μαζί του ο Fabio πέρασε από τους «under 23» στους άνδρες και έκλεισε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Είναι λοιπόν ένας από τους αθλητές που τον έζησε από κοντά όσο κανέναν άλλον.

Deceuninck – Quick Step: Μια εβδομάδα γεμάτη ανατροπές και συγκινήσειςAγαπητός σε όλους, χαμογελαστός και πάντα κεφάτος. Εδώ σε ένα από τα προπονητικά camp της Seg Racing Academy, πριν ακόμη υπογράψει σε ομάδα World Tour.
Φωτό: MBike

«Περάσαμε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές τόσο εγώ όσο και η υπόλοιπη ομάδα γιατί τα νέα που λαμβάναμε στην αρχή δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά. Το πρώτο που μάθαμε ήταν πως κινδύνευε η ζωή του. Τις δύο πρώτες μέρες η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Είμαστε όλοι σαστισμένοι, την προηγούμενη ημέρα ετοιμαζόταν να κερδίσει το ετάπ και τώρα πάλευε για τη ζωή του. Ήταν πολύ δύσκολο.

Την Παρασκευή ο DS της ομάδας ρώτησε τους γονείς του Fabioαν θα ήθελαν η ομάδα να αποσυρθεί από τον αγώνα αλλά εκείνοι απάντησαν πως «Θα θέλαμε να κάνετε αυτό που ξέρετε καλύτερα, να κερδίσετε τον αγώνα». Και αυτό κάναμε», μας περιγράφει ο Βασίλης Αναστόπουλος.

Ευτυχώς ο Fabio αποδείχτηκε αγωνιστής και στη ζωή εκτός από τους αγώνες και ήδη έχει μπει σε μια διαδικασία ανάρρωσης, η οποία όμως θα είναι μακρά, επίπονη και δύσκολη… Αλλά αυτοί είναι οι κίνδυνοι της αγωνιστικής ποδηλασίας δρόμου…

Deceuninck – Quick Step: Μια εβδομάδα γεμάτη ανατροπές και συγκινήσειςO Remco Evenepoel σε έναν εντυπωσιακό τερματισμό ύστερα από ένα ξεκόλλημα 50 χιλιομέτρων!
Φωτό: Justin Setterfield – Getty Images

Η πιο αντιφατική εβδομάδα της χρονιάς…

Όμως επαγγελματίας σημαίνει να βάζεις τη δουλειά πάνω απ’ όλα και οι αθλητές της Deceuninck – Quick Step, παρά το γεγονός πως το μυαλό τους βρισκόταν στον Fabio, έκαναν όντως αυτό που γνώριζαν καλύτερα: να κερδίζουν αγώνες!

Deceuninck – Quick Step: Μια εβδομάδα γεμάτη ανατροπές και συγκινήσειςO Evenpoel τερματίζει νικητής στο 4ο ετάπ του Γύρου Πολωνίας κρατώντας στα χέρια του τον αριθμό του Fabio Jakobsen. H νίκη είναι αφιερωμένη σ’ εκείνον!
Φωτό: Justin Setterfield, Getty Images

Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τον τίτλο τους και το πάθος τους για την ομάδα ήταν, για μια ακόμη φορά συγκινητικό. Ο Βασίλης Αναστόπουλος μας περιγράφει τις στιγμές που έζησαν:

Deceuninck – Quick Step: Μια εβδομάδα γεμάτη ανατροπές και συγκινήσεις

O Andrea Bagioli πανηγυρίζει τερματίζοντας μπροστά από τον Primoz Roglic και τον Tom Dumoulin.
Φωτό: Justin Setterfield, Getty Images

«Την Παρασκευή, ο Bagioli, πρώτη χρονιά επαγγελματίας, πήρε την πρώτη του νίκη, στοTour de l‘ Ain αφήνοντας πίσω του μεγάλα ονόματα από τις μεγαλύτερες ομάδες στο κόσμο. Μπήκε στο τελικό σπρίντ, αφήνοντας πίσω του αθλητές όπως οι Bernal, Geraint Thomas και Froome και στο τέλος τερμάτισε πρώτος, μπροστά από τους Roglic και Dumoulinκαι παράλληλα φόρεσε και την κίτρινη φανέλα του προπορευόμενου στον γύρο.  Δε το λες και λίγο…

Φανταστείτε λοιπόν τα αντικρουόμενα συναισθήματα όταν από τη μια ένας αθλητής που τον έχεις εσύ ξεκινήσει στο World Tour και είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου, παλεύει για τη ζωή του και από την άλλη, ο αθλητής σου – στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Bagioli, κερδίζει τον Roglic, τον Dumoulin και τον Froome…

Kαι οι συγκινήσεις δεν σταματούν εδώ. Ο δικός μας, ο Evenepoel, κερδίζει το 4ο ετάπ του Γύρου Πολωνίας – και τελικά και τη γενική κατάταξη – με μια… εξωπραγματική εμφάνιση, βγαίνοντας μπροστά  μόνος του για 50 ολόκληρα χιλιόμετρα, χωρίς κανείς να μπορεί να τον ακολουθήσει. Η σκέψη του Fabio είναι στο μυαλό όλων και ο καθένας, κάνει ό,τι μπορεί να τον τιμήσει.

Deceuninck – Quick Step: Μια εβδομάδα γεμάτη ανατροπές και συγκινήσειςO Davide Ballerini κερδίζει το 5ο ετάπ του Γύρου Πολωνίας.
Φωτό: Luc Claessen, Getty Images

Την επόμενη μέρα, άλλος ένας δικός μου αθλητής, ο επίσης Ιταλός Balerini κερδίζει για πρώτη φορά ετάπ World Tourκαι γιορτάζει την πρώτη του νίκη σε μαζικό σπριντ.

Πρόκειται για ένα από τα πιο πετυχημένα – από πλευράς διακρίσεων της ομάδας – διήμερα και την ίδια στιγμή είμαστε όλοι συνεχώς στα τηλέφωνα μαθαίνοντας νέα για την κατάσταση της υγείας του Fabio.

Ήταν μια τρέλα!»

Deceuninck – Quick Step: Μια εβδομάδα γεμάτη ανατροπές και συγκινήσεις

Βασίλης Αναστόπουλος / Deceuninck – Quick-Step Cycling Team
Φωτό: Πέτρος Γκότσης / MBike

Η επόμενη μέρα με το βλέμμα στραμμένο στο Γύρο Γαλλίας

Μερικές ημέρες αργότερα, μια σχετική ηρεμία επικρατεί στην ομάδα. Τα νέα για την υγεία του Fabio Jakobsen είναι θετικά, ο κίνδυνος έχει περάσει και ο νεαρός αθλητής μπορεί πια να επιστρέψει στην Ολλανδία καθώς έχει ήδη μπει σε μια μακριά και δύσκολη διαδικασία ανάρρωσης. Η ομάδα έχει δείξει τη δύναμή της στους αγώνες,  το πόσο δεμένη είναι αλλά και το πόσο καλά ανταποκρίνεται κάτω από πίεση, με όλους τους μηχανισμούς να δουλεύουν άψογα και μάλιστα σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης σε όλη την αγωνιστική ποδηλασία.

Η Deceuninck – Quick Step δεν έχει αναδειχτεί τυχαία, τα τελευταία χρόνια, η καλύτερη ομάδα του World Tour. Εξάλλου ακόμα και για το 2020, ως τώρα η ομάδα έχει συνολικά 23 νίκες με τη δεύτερη στην κατάταξη να έχει… 13. Αυτό τα λέει όλα.

Τα επόμενα βήματα έχουν να κάνουν με τους μεγάλους Γύρους: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και φυσικά όλους τους ενδιάμεσους αγώνες.

«Αυτή την εποχή έχουμε συνέχεια αγώνες, Γύρος Λομβαρδίας, Ντοφινέ και μετά Γύρος Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Στο επόμενο διάστημα θα βρεθώ στην Ιταλία για να υποστηρίξω τους Ιταλούς αθλητές της ομάδας που αγωνίζονται στο Εθνικό Πρωτάθλημα  Δρόμου – είναι και οι τρεις τους δικοί μου αθλητές.

Ακολουθεί ένα κάμπ προετοιμασίας στο Livigno για τους αθλητές  που θα συμμετάσχουν στον Γύρο Ισπανίας. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αλλά και τιμή για μένα καθώς μου έχει ανατεθεί από την ομάδα να την ακολουθήσω σε όλο τον Γύρο Ισπανίας», μας εξηγεί ο Βασίλης Αναστόπουλος.

Και κάπως έτσι κυλά η… δουλειά και η καθημερινότητα σε μια ομάδα World Tour!

Πηγή: mbike.gr

Deceuninck – Quick Step: Μια εβδομάδα γεμάτη ανατροπές και συγκινήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.