B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Σύστημα ηλεκτροκίνησης της ελληνικής SPEEN

Ανάμεσα στις αρκετές πλέον διαθέσιμες επιλογές ηλεκτρικών ποδηλάτων στην ελληνική αγορά, η ελληνική εταιρεία SPEEN προτείνει ένα σύστημα ηλεκτροκίνησης το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα και γρήγορα πάνω σε ένα συμβατικό ποδήλατο και να το μετατρέψει σε e-bike.

Σύστημα ηλεκτροκίνησης της ελληνικής SPEEN

Είναι γεγονός πως τα e-bikes αποτελούν πλέον την πραγματικότητα σε όλη την Ευρώπη, η οποία σιγά σιγά εξαπλώνεται και στην τεράστια αγορά της Αμερικής, γιατί προσφέρουν έναν εναλλακτικό, γρήγορο, ευέλικτο και άνετο τρόπο μετακίνησης στο αστικό τοπίο και έτσι ωθούν τους πολίτες στην επιλογή.

Τα ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση πρακτικά στηρίζουν σήμερα την ποδηλατική αγορά με τις πωλήσεις τους, γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς προσφέρουν άνετη, εύκολη, γρήγορη και διασκεδαστική μετακίνηση ή αναψυχή.

Πολλές φορές όμως, κάποιος που ήδη έχει ένα ποιοτικό ποδήλατο στην κατοχή του, δεν θέλει να επενδύσει σε ένα αμιγώς Pedelec καθώς αναλογίζεται την απώλεια του κεφαλαίου που ήδη έχει επενδύσει στο ποδήλατό του. Εδώ είναι που έρχονται να δώσουν λύση τα συστήματα μετατροπής ενός συμβατικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικής υποβοήθησης.

Τα συστήματα αυτά δίνουν κίνηση συνήθως στον εμπρόσθιο ή τον πίσω τροχό (ανάλογα με τον κατασκευαστή) και αναγνωρίζουν την αντίσταση από την κλίση του εδάφους ή την αύξηση της ταχύτητας στο πετάλι, προσφέροντας την ανάλογη υποβοήθηση.
Πρόκειται για συστήματα που λειτουργούν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές των Pedelecs και γι’ αυτό είναι ασφαλή και αξιόπιστα.

Ανάμεσα στις αρκετές πλέον διαθέσιμες επιλογές ηλεκτρικών ποδηλάτων στην ελληνική αγορά, η ελληνική εταιρεία SPEEN προτείνει ένα σύστημα ηλεκτροκίνησης το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα και γρήγορα πάνω σε ένα συμβατικό ποδήλατο και να το μετατρέψει σε e-bike.

Σήμα κατατεθέν της SPEEN αποτελεί η μπαταρία η οποία τοποθετείται στην παγουροθήκη, με τα σχετικά καλώδια που συνδέουν το σύστημα να είναι προσεγμένα τοποθετημένα ώστε να μην έχεις καν την αίσθηση πως πρόκειται για pedelec.

Η γενική εικόνα του συνόλου – μπαταρία, μοτέρ, καλώδια – είναι διακριτική, καλοσχεδιασμένη και λειτουργική.Όλα είναι προσεχτικά στη θέση τους και το ποδήλατο μοιάζει με παραδοσιακό (μη ηλεκτρικής υποβοήθησης).

Tο SPEEN είναι εξαιρετικά τίμιο. Είναι αρκετά δυνατό, ελαφρύ και αποτελεσματικό.

Για τους πιο υπομονετικούς:
Στην εκκίνηση, η απόκριση δεν είναι απολύτως άμεση – θέλει τουλάχιστον 1.5 – 2 πεταλιές για να διαβάσει την κίνηση. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το φαινόμενο αυτό έχει να κάνει με τη ρύθμιση του συστήματος και μπορεί να μειωθεί στη “μισή” πεταλιά.

Αυτό στις ευθείες ή στις ελαφριές κλίσεις δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά γίνεται πρόβλημα στις απότομες ανηφόρες όπου, αν για κάποιο λόγο το “κόψεις” για λίγο, χρειάζεσαι 2 πεταλιές ώστε το σύστημα να ενεργοποιηθεί και να έχεις την απαιτούμενη υποβοήθηση.

Από τη στιγμή που ξεκινά βγάζει τη δύναμη γραμμικά, είναι πολύ στρωτό και φιλικό στην αίσθηση και η λειτουργία του είναι άψογη.Μπορεί να διατηρήσει υψηλή μέση ωριαία – κρατάει άνετα τα 25km/h ως μέγιστη ταχύτητα και σε κλίσεις τουλάχιστον έως 4% – ενώ σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του είναι απολύτως προοδευτικό και δυνατό ταυτόχρονα.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκαλεί ο ανεπαίσθητος θόρυβος – ακόμα και στις ανηφόρες δεν ακούς το γνωστό ήχο του μοτέρ που συναντάς στα περισσότερα ηλεκτρικά της αγοράς – ενώ στις ευθείες είναι σχεδόν αθόρυβο.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το πώς λειτουργεί το ποδήλατο όταν έχεις σβήσει την υποβοήθηση. Εδώ, στα περισσότερα pedelecs, απλώς εύχεσαι να μην το είχες κάνει… Το βάρος κάνει αισθητή την παρουσία του ενώ το μοτέρ προκαλεί “επιβράδυνση” και μάλιστα εμφανή ακόμα και στον πιο άπειρο.

Οι αισθητήρες των φρένων δουλεύουν άψογα και μόλις απλώς τους πιέσεις, το μοτέρ απενεργοποιείται αμέσως. Από την άλλη, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν στη διάρκεια της ανηφόρας αναγκαστείς να πατήσεις έστω και στιγμιαία το φρένο και τότε το μοτέρ διακόψει τη λειτουργία του και απαιτεί 2 πεταλιές για να ενεργοποιηθεί ξανά.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας
Τα 45km τα οποία δίνει ο κατασκευαστής είναι μάλλον “απαισιόδοξη” πρόβλεψη. Φυσικά εδώ παίζει ρόλο το βάρος του αναβάτη αλλά και η μορφολογία της διαδρομής. Σε γενικές γραμμές όμως, η αξιοπιστία της μπαταρίας είναι απολύτως ικανοποιητική.

Όταν η μπαταρία βρεθεί κάτω από το 50% περίπου της χωρητικότητάς της πέφτει και η απόδοση του μοτέρ καθώς το σύστημα λειτουργεί σε κατάσταση “οικονομίας”. Και πάλι όμως, το μοτέρ της SPEEN δεν θα προβληματίσει ούτε θα κουράσει.

Οθόνη LCD
Η οθόνη είναι αρκετά μεγάλη, ευκρινής, με αρκετές πληροφορίες. Δείχνει συνεχώς την ισχύ του μοτέρ – δηλαδή πόσα watt υποβοήθησης βγάζει, σε πραγματικό χρόνο, ενώ όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες είναι ικανοποιητικές και αρκετές για τον χρήστη.

Το ίδιο απλό και φιλικό στο χρήστη είναι το χειριστήριο, με τρία κουμπιά, το on/off και τα βελάκια που ρυθμίζουν το επίπεδο υποβοήθησης και το μενού.

Συμπεράσματα (θετικά – αρνητικά)
Το SPEEN αποτελεί μια απολύτως τίμια επιλογή και ίσως αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό του. Είναι διακριτικό, εύχρηστο, οικονομικό και απολύτως αποτελεσματικό. Επιπλέον είναι ελληνικό και αυτό αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα καθώς, η εταιρεία που το κατασκευάζει και το υποστηρίζει βρίσκεται… εδώ δίπλα, άρα και το service είναι άμεσο και προσωπικό. Θα μετατρέψει το καθημερινό σας ποδήλατο σε ένα εισαγωγικό Pedelec και θα σας βάλει στον κόσμο της ηλεκτρικής υποβοήθησης χωρίς να σας στερήσει την επιλογή κάποια στιγμή να αλλάξετε γνώμη ή απλώς να αλλάξετε ποδήλατο και να διατηρήσετε το ίδιο σύστημα. Ένα ακόμα πλεονέκτημα για όλους τους φίλους του ποδηλάτου είναι το γεγονός πως είναι τόσο ανεπαίσθητη η ύπαρξή του όταν το χρησιμοποιεί κάποιος στο off. H τιμή του είναι απολύτως λογική, γεγονός που δεν έχει να κάνει με τη συνολική αίσθηση ποιότητας που αποπνέει. Το μόνο αμφίβολο είναι η αξιοπιστία του στο χρόνο, αλλά αν κρίνουμε από τα συστήματα που έχουμε ήδη δει να κυκλοφορούν ο χρόνος μάλλον δεν το επηρεάζει ιδιαιτέρως.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ SPEEN

Κινητήρας:
Ονομαστική τάση 36V
Ονομαστική ισχύς 250W
Μέγιστη Ισχύς 500W
Θέση κινητήρα Πίσω
Μειωτήρας Πλανητικός κλειστού τύπου
Μέγιστη ροπή 35Nm
Απόδοση 80%
Χρώμα Μαύρο
Συμβατότητα με τύπο φρένου V-Brake / Δισκόφρενο
Βάρος 2,6 κιλά
Πλάτος εγκατάστασης 135mm
Μέγιστη διάμετρος 133 mm
Ταχύτητες Ελεύθερο (6-7 ταχύτητες) / Κασέτα (7-10 ταχύτητες)
Ακτίνες 12G / 13G
Θόρυβος <50dB

Οθόνη LCD
Στιγμιαία ταχύτητα
Μέση ταχύτητα
Μέγιστη ταχύτητα
Μερικός χιλιομετρητής
Ολικός χιλιομετρητής
Στάθμη μπαταρίας
Εξωτερική θερμοκρασία
Στάθμη υποβοήθησης
Στιγμιαία κατανάλωση ισχύος
Κατάσταση φρένων
Στιγμιαία τάση εισόδου
Οπίσθιος φωτισμός οθόνης

Αισθητήρας pedelec
Τύπος Περιστροφικός
Ανάλυση 15°
Ελάχιστη περιστροφή ενεργοποίησης 15°-52,5°

Εγκέφαλος
Έδραση Μεσαία Τριβή
Λειτουργία προσομοίωσης αισθητήρα ροπής
Σήμα ισχύος χαμηλού θορύβου

BATTERY PACKS

Κοινά Χαρακτηριστικά:

Κύκλοι φόρτισης 2000 (με ορθή χρήση 2/3 αρχικής χωρητικότητας)
Κελία Sanyo/Panasonic
Προστασία κελίων Τάση (υψηλή /χαμηλή), Ρεύμα, Θερμοκρασία
Εξισορρόπηση κελίων κατά τη φόρτιση
Ένδειξη στάθμης μπαταρίας
Σώμα Αλουμινίου

Flow 1.0 (Ελ):
Ονομαστική τάση 36V
Ονομαστική χωρητικότητα 7Ah
Ενεργειακή χωρητικότητα 250wh
Βάρος 1.5 kg
Αυτονομία 30-100km (μέση χρήση 40km)

Flow 1.5 (Ελ):
Ονομαστική τάση 36V
Ονομαστική χωρητικότητα 8.7Ah
Ενεργειακή χωρητικότητα 315wh
Βάρος 2 kg
Αυτονομία 37-125km (μέση χρήση 50km)

Flow 1.5+ (Ελ):
Ονομαστική τάση 36V
Ονομαστική χωρητικότητα 10.5Ah
Ενεργειακή χωρητικότητα 380wh
Βάρος 2 kg
Αυτονομία 45-150km (μέση χρήση 60km)

Πηγή: mbike.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.