B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Γνωρίστε τη Βάλια Κάλντα

Βάλια Κάλτα, ένας ακόμη λόγος που συντελεί ώστε το Bike Odyssey να θεωρείται πραγματικά μια εμπειρία ζωής.

Γνωρίστε τη Βάλια Κάλντα

Οι αθλητές που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο Bike Odyssey , μεταξύ άλλων, ξεκινώντας από τη Σμίξη Γρεβενών για να καταλήξουν στην Ναύπακτο θα συναντήσουν μέρη εξαιρετικής ομορφιάς. Ένα από αυτά βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών, βόρεια του Μετσόβου. Πρόκειται για την Βάλια Κάλντα ή αλλιώς για τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου. Είναι μια ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου με απότομους γκρεμούς και πυκνά δάση, γεμάτη κοιλάδες και λοφοπλαγιές, ποτάμια και ρυάκια, λιμνούλες και καταρράκτες. Αυτά τα γραφικά βουνίσια ύψη φιλοξενούν στις πλαγιές τους τα Γρεβενιώτικα Βλαχοχώρια. Μερικά από αυτά είναι η τραγουδισμένη Σαμαρίνα, η Σμίξη- απ΄ όπου ξεκινάει το Bike Odyssey – , η Αβδέλλα, το Περιβόλι και η Κρανιά. Τα δυο τελευταία χωριά αποτελούν ΄΄πύλη΄΄ εισόδου στην Κοιλάδα.

Γνωρίστε τη Βάλια Κάλντα

Η Βάλια Κάλντα , που σημαίνει ζεστή κοιλάδα, δεν είναι απλώς ένα όμορφο δάσος αλλά ένα καταπληκτικό ζωντανό τοπίο, ένα σπουδαίο οικοσύστημα. Αν και καλύπτεται από χιόνι 7 μήνες το χρόνο, είναι από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας , του λύκου και του αγριόγιδου. Αποτελεί καταφύγιο για κάθε λογής άγριο ζώο. Άλλα σπάνια θηλαστικά που ζουν εκεί, είναι η βίδρα, το ζαρκάδι και ο αγριόγατος. Στα ποτάμια της κοιλάδας συναντάμε δυο σπάνια είδη πέστροφας. Επιπλέον υπάρχουν πολλά είδη μανιταριών αλλά και ερπετών όπως οχιές, σαύρες, σαλαμάνδρες και αστρίτες. Επτά από αυτά τα είδη προστατεύονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Φιλοξενεί επίσης περισσότερα από 80 είδη πουλιών όπως γεράκια, γερακίνες, αετούς και άλλα πουλιά του δάσους, έντεκα από τα οποία είναι αρπακτικά ενώ ορισμένα είναι και προστατευόμενα.

Γνωρίστε τη Βάλια Κάλντα

Στα όρια της Βάλια Κάλντα περικλείεται έκταση 69.000 στρεμμάτων από τα οποία 35.000 στρέμματα αποτελούν την προστατευόμενη περιοχή γύρω από τον Πυρήνα. Ο δρυμός καλύπτεται από μεγάλα δάση κωνοφόρων και οξιάς και πάρα πολλά είδη ενδημικών φυτών των Βαλκανίων και της Ελλάδας, ανάμεσά τους και το ενδημικό φυτό Centaura Vlachorum, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των Βλάχων που κατοικούν στα γειτονικά χωριά. Διασχίζοντας τη Βάλια Κάλντα θα συναντήσουμε τα ομορφότερα δάση Μαύρης Πεύκης, Οξιάς και Λευκόδερμης Πεύκης.

Γνωρίστε τη Βάλια Κάλντα

Η κοιλάδα διασχίζεται από δύο ρέματα, το Ποταμάκι ζεστό και το Σαλιατούρας Ρέμα τα οποία μαζί σχηματίζουν το Αρκουδόρεμα. Το Αρκουδόρεμα αποτελεί παραπόταμο του Αώου ποταμού και είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα της Βάλια Κάλντα. Οι Αθλητές του Bike Odyssey θα έχουν την εξαιρετική ευκαιρία να διασχίσουν ένα μεγάλο μέρος του Αρκουδορέματος. Ακόμη , ψηλά στην κοιλάδα κάτω από την κορυφή Φλέγκα υπάρχουν δυο λιμνούλες, οι δρακολίμνες που έχουν όλο το χρόνο νερό και είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα της περιοχής καθώς βρίσκονται σε υψόμετρο 1960 μέτρων.

Γνωρίστε τη Βάλια Κάλντα

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η διοργάνωση του Bike Odyssey παίρνει κάθε χρόνο ειδική άδεια από συγκεκριμένη υπηρεσία που προστατεύει την κοιλάδα ώστε οι αθλητές να μπορέσουν να την διασχίσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.