B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Η καθημερινή ποδηλασία μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, καρκίνο

Σημαντικά οφέλη στην υγεία αποκομίζουν οι μεσήλικες που φροντίζουν να πηγαινοέρχονται στην δουλειά τους με το ποδήλατο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η καθημερινή ποδηλασία μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, καρκίνο

Όπως έδειξε, οι 50άρηδες ποδηλάτες διατρέχουν μακροπρόθεσμα κατά 45% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο, κατά 46% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή καρδιοπάθεια και έχουν 41% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα την ζωή τους.

Μάλιστα τα οφέλη αυτά είναι ανεξάρτητα από τους εγγενείς κινδύνους που κρύβει η ποδηλασία σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας.

Η μελέτη, που βασίζεται σε στοιχεία από περισσότερους από 250.000 εθελοντές, έδειξε ακόμα ότι η ποδηλασία έστω και για μικρές αποστάσεις είναι πιο ωφέλιμη απ’ όσο το περπάτημα ή η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, οι οποίοι λένε ότι πρέπει να ενθαρρύνεται η ποδηλασία και να δημιουργηθούν διαδρομές για ποδηλάτες σε όλους τους δρόμους των αστικών κέντρων.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ), για τους σκοπούς της μελέτης τους επιστράτευσαν 263.450 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 52,6 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν επί μία πενταετία κατά μέσον όρο.

Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, καταγράφηκαν 3.748 κρούσματα καρκίνου, 1.110 καρδιαγγειακά επεισόδια (λ.χ. εμφράγματα, εγκεφαλικά) και 2.430 θάνατοι από κάθε αιτία (οι 496 οφείλονταν σε καρδιαγγειακά αίτια και οι 1.126 σε καρκίνο).

Όσοι εθελοντές πηγαινοέρχονταν καθημερινά με το ποδήλατο στη δουλειά τους, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο και 52% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά επεισόδια.

Αντίστοιχα, όσοι πηγαινοέρχονταν με τα πόδια είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά επεισόδια.

Δεν παρατηρήθηκε ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στις μετακινήσεις με τα πόδια και την θνησιμότητα από καρκίνο, γράφουν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής και Ιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

Πηγή : Web Only

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.