B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Πτυσσόμενο ποδήλατο σε μέγεθος… χαρτοφύλακα

Το ποδήλατο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Άλλοι το χρησιμοποιούν ως μέσο καθημερινής μετακίνησης, άλλοι για άθληση και άλλοι απλά αρκούνται στην ευχαρίστηση μιας βόλτας. Αν και ένα ποδήλατο δείχνει απλό, στην πραγματικότητα φέρει πάνω του υψηλή τεχνολογία ενώ συχνά πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους νέες προτάσεις που εντυπωσιάζουν.

image (1)Κάτι τέτοιο ισχύει και με ένα νέο ηλεκτρικά υποβοηθούμενο πτυσσόμενο ποδήλατο που διπλώνει σε μέγεθος χαρτοφύλακα και ζυγίζει μόλις 7,5 κιλά. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχεδιαστικά ποδήλατο που μπορεί να μεταφερθεί χωρίς κόπο. Το εν λόγω δίκυκλο ζυγίζει 7,5 κιλά και διπλώνει σε κουτί διαστάσεεων 50x40x15 εκατοστών που μπορεί εύκολα να αποθηκευθεί, να μεταφερθεί ή να τοποθετηθεί σε μια γωνία στο εστιατόριο, το μπαρ ή τον κινηματογράφο. Επίσης, τα εξαρτήματά του είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι το ποδήλατο προσφέρει έναν φιλικό προς το περιβάλλον κύκλο ζωής που ξεκινά από την παραγωγή και συνεχίζει στη χρήση και την επαναχρησιμοποίηση του.

imageΣτον «πυρήνα» του ποδηλάτου βρίσκεται ένα ενισχυμένο πλαίσιο που ανοιγοκλείνει σαν μηχανισμός προσγείωσης αεροπλάνου, κατασκευασμένο από χυτοπρεσαριστό αλουμίνιο ή μαγνήσιο και καλώδια ιστιοπλοΐας. Η Bike Intermodal που κατασκεύασε το ποδήλατο εξετάζει επίσης τη δυνατότητα χρήσης γραφένιου (μονά φύλλα γραφίτη) στο μέλλον για να καταστήσει το πλαίσιο ακόμα πιο ανθεκτικό και ελαφρύ. Το βάρος και το μέγεθος του ποδηλάτου βελτιστοποιήθηκαν χάρη σε εξωεργαστηριακές μελέτες βασισμένες σε ερωτηματολόγια και συγκρίσεις με ανταγωνιστικά πτυσσόμενα ποδήλατα, διεξήχθησαν σε δείγμα μετακινούμενων εργαζομένων, καθημερινά μετακινούμενων ατόμων και φοιτητών, και βοήθησαν στην κατανόηση των στοιχείων που ήταν απαραίτητα για την ενίσχυση της χρηστικότητας του πρωτοτύπου.

Το ερευνητικό έργο Bike Intermodal έλαβε 1,58 εκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, η νεοφυής επιχείρηση συνέχισε να βελτιώνει το σχέδιο και την παραγωγική διαδικασία του ποδηλάτου και έχει πλέον έτοιμο ένα εμπορικά βιώσιμο πρωτότυπο. Η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και με διακεκριμένους εκπροσώπους της αυτοκινητοβιομηχανίας για να κυκλοφορήσει το πρωτότυπο στο εμπόριο. Όταν εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή παραγωγή, το μοντέλο χωρίς κινητήρα θα κοστίζει 800 ευρώ και το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο 1.300 ευρώ. Μια βασική έκδοση σταθερών ταχυτήτων μπορεί να κοστίζει ακόμα και 500 ευρώ.

Σημειωτέον ότι κάθε χρόνο παράγονται περίπου 135 εκατ. ποδήλατα, το 2% των οποίων είναι πτυσσόμενα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.