B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

4ος ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ -19 ΜΑΙΟΥ 2013

 

E.O.Σ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η διαδρομή του 4ου Ορειβατικού Αγώνας Κισσάβου διασχίζει έναν από τους πιο επιβλητικούς ορεινούς όγκους της Ελλάδας  που χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις  γεμάτος από πανέμορφα δάση καστανιάς , οξιάς και ελάτης , απόκρημνες χαράδρες και φαράγγια με ορμητικούς χειμάρρους που καταλήγουν σε γραφικούς  ορμίσκους απαράμιλλης ομορφιάς.

Η εκκίνηση θα γίνει από την παραλία του χωριού Στομίου  και η διαδρομή διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο φτάνει στη δεύτερη γέφυρα όπου αφήνει την άσφαλτο και στρίβει αριστερά (1ο χιλιόμετρο). Στη συνέχεια εναλλάσσεται   πότε στην όχθη του ρέματος και πότε στην κοίτη του, περνάει  κάτω από τη γέφυρα του περιφερειακού  και μετά από ένα ακόμη χιλιόμετρο στρίβει αριστερά, αφήνοντας οριστικά τον χωματόδρομο (2ο χιλιόμετρο).  Από το σημείο αυτό αρχίζει το μονοπάτι με συνεχόμενο μέσο όρο κλίσης 20%  και περνώντας μέσα από πυκνό δάσος κατάφυτο στην αρχή με χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια με καστανιές και οξιές φτάνει στον  πρώτο σταθμό στα 356 μέτρα,  μετά από 4,2 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια περνά μέσα από ένα κατάφυτο δάσος με οξιές και έλατα. Η κλίση σ’αυτό το σημείο είναι αρκετά απότομη (20%) και υπάρχει πυκνή βλάστηση η οποία συνεχίζεται μέχρι τον δεύτερο σταθμό στα 961 μέτρα και 7,3 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια τα δέντρα αρχίζουν να αραιώνουν και να επικρατεί και πάλι χαμηλή βλάστηση μέχρι τον επόμενο σταθμό που είναι στο καταφύγιο του ΕΟΣ στη θέση “κάναλος” στα 1513 μέτρα υψόμετρο. Από κει και πέρα η διαδρομή περνά μέσα από  πετρώδες έδαφος χωρίς βλάστηση μέχρι την κορυφή του Κισσάβου στα 1978 μέτρα υψόμετρο και 1950μέτρα θετική υψομετρική διαφορά. Η διαδρομή μέχρι εδώ καλύπτει 14 χιλιόμετρα. Στην κορυφή εκτός από τον σταθμό ανεφοδιασμού που θα έχει μόνο νερά υπάρχει εξωκκλήσι του Πρ.Ηλία και μία καμπάνα – χαρακτηριστικό ορόσημο της κορυφής του Κισσάβου.

Από την κορυφή η διαδρομή κατηφορίζει απότομα πάνω σε βραχώδες έδαφος.  Η κλίση είναι αρκετά μεγάλη γι’αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στην αρχή μέχρι την είσοδο στο πυκνό δάσος με οξιές και έλατα . Ο επόμενος 5ος κατά σειρά σταθμός βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 μέτρα  (16 χιλ.) μέσα στο δάσος και πάνω στο διεθνές μονοπάτι 02. Το ακολουθούμε πηγαίνοντας νότια δεξιά έχοντας την πλάτη μας στην κορυφή του Κισσάβου και καθώς βγαίνουμε από το δάσος ακολουθούμε αριστερή ανατολική πορεία περνώντας από ένα ξερότοπο όπου θα υπάρχει ο επόμενος σταθμός στα 1383 μέτρα υψόμετρο καλύπτοντας ήδη απόσταση 19,4 χιλιομέτρων .Κατόπιν το μονοπάτι χάνεται και η σηματοδότηση είναι πάνω σε πέτρες κατηφορίζοντας ελαφρώς δεξιά και ανατολικά μέχρι την  επόμενη συστάδα  δένδρων όπου συναντά και πάλι το μονοπάτι 02 και στην συνέχεια η διαδρομή περνά μέσα από φτέρες και χαμηλή βλάστηση φτάνει στον επόμενο σταθμό στην πλατεία του χωριού Ανατολή – 7ος κατά σειρά στα 956 μέτρα και μετά από 24 χιλιόμετρα.
Στη συνέχεια η διαδρομή περνά μέσα από μια καταληκτικής ομορφιάς χαράδρα με οργιώδη βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Στη βάση της υπάρχει ξύλινο γεφυράκι και ένα ρέμα που το χειμώνα κατεβάζει αρκετό νερό. Η βλάστηση είναι πυκνή και σχεδόν όλα τα δένδρα καλύπτονται από κισσούς. Βγαίνοντας από την χαράδρα αποκαλύπτεται η θέα του απέραντου θεσσαλικού κάμπου με ο Μαυροβούνι απέναντι και την κατάφυτη με οπωροφόρα περιβόλια περιοχή της Αγιάς στα πόδια μας. Η διαδρομή φτάνει στον 8ο και τελευταίο σταθμό ανεφοδιασμού με  552 μέτρα υψόμετρο και λίγο πριν τον τερματισμό. Ηδη καλύπτονται τα  28 χιλιόμετρα έως σ’αυτό το σημείο , οπότε μια μικρή ανάσα σ’αυτόν τον μικρό παράδεισο είναι ότι πρέπει. Κατόπιν η διαδρομή μέχρι τον τερματισμό είναι αρκετά εύκολη  Αριστερά και δεξιά υπάρχουν κτήματα με οπωροφόρα δένδρα κυρίως μηλιές και αχλαδιές. Πριν τον τερματισμό η διαδρομή περνάει μέσα από τον παραδοσιακό οικισμό του μεταξοχωρίου με τα χαρακτηριστικά πέτρινα διατηρητέα σπίτια  του χωριού.  Ο τερματισμός και η απονομή θα γίνει στην πλατεία της Αγιάς όπου θα υπάρχει θερμή υποδοχή από τους κατοίκους της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.