B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Ποδηλατικές διαδρομές πάνω στις γραμμές του ΟΣΕ!

Ποδηλατικές διαδρομές πάνω στις γραμμές του ΟΣΕ!Πρόταση του ΕΜΠ προβλέπει τη δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών πάνω στις ράγες του ανενεργού δικτύου του ΟΣΕ.

Η μετατροπή γραμμών του ΟΣΕ, που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργές, συναντάται σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Η πρόταση έρχεται από τον συγκοινωνιολόγο – πολεοδόμο του ΕΜΠ Θ. Βλαστό, ο οποίος έχει εκπονήσει σχετική μελέτη εδώ και ένα χρόνο. Σύμφωνα με τη μελέτη, εκτός από τις ανενεργές ράγες μπορούν να αξιοποιηθούν και παλαιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής, ελεύθεροι χώροι καθώς και άλλες συνοδευτικές κατασκευές.

Στη μελέτη του ΕΜΠ περιλαμβάνεται πρόταση για αξιοποίηση συνολικά 306 χλμ.:

– Νέα Ζίχνη – αρχ. Αμφίπολη: 24 χλμ.

– Τέμπη – Πλαταμώνας – Λιτόχωρο: 46 χλμ.

– Κρυονέρι – Αγρίνιο: 60 χλμ.

– Τιθορέα – Λειανοκλάδι: 54 χλμ.

– Κόρινθος – Κιάτο: 21 χλμ.

– Βαρθολομιό – Κυλλήνη: 16 χλμ.

– Βαρθολομιό – Κάστρο: 10 χλμ.

– Καλό Νερό – Κυπαρισσία: 30 χλμ.

– Μέγαρα – Κακιά Σκάλα: 9 χλμ.

– Αγ. Θεόδωροι – Ισθμός – Κόρινθος: 30 χλμ.

– Λεύκτρο – Μεγαλόπολη: 6 χλμ.

Τα τμήματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για ποδηλατικές διαδρομές με τη χρήση ποδηλατοδραιζινών, όπως περιγράφεται στην έκθεση. Πρόκειται για μια κατασκευή οχημάτων που «κουμπώνουν» και στηρίζονται και στις δυο ράγες, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτική η λειτουργία τής μονής γραμμής κατά μία φορά. Πάνω στις ποδηλατοδραιζίνες μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια τα ποδήλατα.

Ωστόσο, ο κ. Βλαστός επισημαίνει ότι η μετατροπή μιας πρώην γραμμής τρένου σε διαδρομή ποδηλάτου θα πρέπει να συνοδεύεται από παράλληλα έργα υποδομής, όπως η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, ειδικά στις γεφυρώσεις, και συρματοπλέγματα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το ενδεχόμενο εμπλοκής τοπικών φορέων ή ακόμη και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μία πρόταση που βρίσκει θετικούς τόσο τους πολίτες και φίλους του ποδηλάτου όσο και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά φαίνεται να εμποδίζεται στην εφαρμογή της από την έλλειψη χρηματοδότησης.

Πηγή: https://www.ypodomes.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.