B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

2/6/2012 – 3rd Wild MTB Race – Σκαπτή Ύλη

Κυκλοτρον

Ο Αθλητικός Σύλλογος Κύκλοτρον διοργανώνει το Σάββατο 2 Ιουνίου, στις 16.00 το απόγευμα, τον 3ο αγώνα ορεινής ποδηλασίας με την ονομασία Wild MTB Race – Σκαπτή Ύλη, στο πλαίσιο του 4ου Wood Water Wild festival. Ο αγώνας έχει αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του χωριού της Παλιάς Καβάλας, 17 περίπου χιλιόμετρα (και 15 λεπτά οδικώς) από την πόλη της Καβάλας. Η συνολική απόσταση για τους άνδρες ανέρχεται στα 25km ενώ για τις γυναίκες και τους εκτός συναγωνισμού ποδηλάτες είναι 17,5km. Ο βαθμός δυσκολίας του αγώνα σύμφωνα με την αξιολόγηση του Κύκλοτρον ορίζεται ως “μεγάλος”.

Ιστορία

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση από το Κύκλοτρον με την ονομασία Wild MTB Race – Σκαπτή Ύλη. Η ονομασία Σκαπτή Ύλη προέρχεται από την περιοχή όπου λαμβάνει χώρα ο αγώνας και η οποία σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές αλλά και τις σύγχρονες γεωλογικές μελέτες είναι ο χώρος όπου στην αρχαιότητα βρίσκονταν το φημισμένο σύμπλεγμα μεταλλείων χρυσού με αυτό το όνομα. Περισσότερα για την Σκαπτή Ύλη στο σχετικό σύνδεσμο του Συλλόγου της Παλιάς Καβάλας https://www.paliakavala.gr/history/skaptiili
Περιγραφή Διαδρομής

Η διαδρομή του αγώνα έχει τροποποιηθεί σε σχέση με πέρυσι. Ο αγώνας έχει αφετηρία την πλατεία του χωριού της Παλαιάς Καβάλας και ακολουθεί αρχικά έναν περιμετρικό ασφάλτινο δρόμο μισού χιλιομέτρου μέχρι να βγει από το χωριό. Στη συνέχεια πιάνει τον επαρχιακό ασφάλτινο ανηφορικό δρόμο για 2km, όπου μετά από δεξιά στροφή εισέρχεται σε ανηφορικό χωματόδρομο για τα επόμενα 3,5km. Στη συνέχεια ακολουθεί κατηφορικό μονοπάτι 4km (σε μερικά σημεία με αρκετή φυτευτή πέτρα) το οποίο τερματίζει σε ένα μικρό παραδοσιακό γεφυράκι. Εδώ τελειώνει το πρώτο μισό της διαδρομής και αρχίζει το 2ο κομμάτι του αγώνα.
Από εκεί ξεκινά ανάβαση σε μονοπάτι (μέσα από μεγάλη ρεματιά) μήκους 3km (το δάσος δεν αφήνει να περάσουν οι ακτίνες του ήλιου – συναντάμε ποταμάκι – περνάμε ένα τούνελ – και το πράσινο της φύσης δροσίζει ευχάριστα). Το ανηφορικό μονοπάτι μας οδηγεί σε ασφάλτινο κομμάτι επαρχιακού δρόμου για περίπου 500m – στρίβουμε αριστερά σε δασικό δρόμο 2,5km (συναντούμε 2 πολύ ανηφορικά κομμάτια 150μ το καθένα) – φτάνουμε σε ύψωμα για να αρχίσουμε την κατάβαση 1,5km προς το χωριό (όπου δόθηκε εκκίνηση). – Θα χρειαστεί προσοχή στην κατάβαση λόγο φυτευτής πέτρας ενώ η σχετική σήμανση είναι διαρκής και κρατά τους ποδηλάτες ενήμερους. Έτσι φτάνουμε στο χώρο εκκίνησης και ξεκινά η 2η στροφή στο 2ο κομμάτι του αγώνα (κατεβαίνοντας πάλι στην καταπράσινη ρεματιά για να ανηφορίσουμε σε αυτή και πάλι) και να τερματίσουμε τέλος τον αγώνα στην πλατεία του χωριού όπου δόθηκε η εκκίνηση.
Τεχνικά Στοιχεία Διαδρομής

Η συνολική απόσταση του αγώνα είναι 25km για τους άνδρες (1,5 στροφή) και 17,5km για τις γυναίκες και τους εκτός συναγωνισμού ποδηλάτες(1 στροφή.

17,5km είναι η ολοκλήρωση της πρώτης στροφής και θα επαναληφθεί το 2ο κομμάτι της διαδρομής μία φορά (σύνολο αγώνα 25km.)

Ο αγώνας θα ολοκληρωθεί με 1,5 στροφή για όλες τις κατηγορίες ανδρών.

Η κατηγορία γυναικών και αυτών που θα δηλώσουν απλά ασκούμενοι θα είναι 1 στροφή.

Συνολικά για τις γυναίκες και απλά ασκούμενους θα είναι 17,5 χιλιομ.

Η θετική υψομετρική διαφορά του αγώνα για τους άνδρες είναι 895μ.

Για την κατηγορία γυναικών και απλά ασκούμενων είναι 665μ.

Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής κρίνετε ¨μεγάλος¨, αλλά δεν παύει να είναι ο χαρακτηρισμός υποκειμενικός, σύμφωνα με την φυσική κατάσταση του κάθε αγωνιζόμενου.

Οργανωτικά Στοιχεία

Υδροποσία θα υπάρχει σε δύο σημεία. 1ο σημείο εκκίνησης-τερματισμού και 2ο σημείο στην έξοδο από την ρεματιά και μετά το ασφάλτινο κομμάτι των 500μ.
Θα υπάρχουν 4 σημεία ελέγχου για την ασφάλεια και ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Η Διασωστική Ομάδα Καβάλας είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των αθλητών.
Την ευθύνη για τη διοργάνωση έχει ο αλυτάρχης του αγώνα και τα χρονόμετρα κριτής της ΕΟΠ.
Το κόστος εγγραφής στον αγώνα είναι 5 ευρώ. Η καταβολή του ποσού θα γίνεται επί τόπου στην γραμματεία του αγώνα μέχρι και μισή ώρα πριν από την εκκίνηση του αγώνα.
Οι αθλητές θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα νούμερα και τα υλικά των διοργανωτών έως και μισή ώρα πριν την εκκίνηση του αγώνα από την γραμματεία.
Περισσότερες πληροφορίες, για την περιοχή, για τη διαμονή, το ίχνος της διαδρομής, το υψομετρικό της διάγραμμα και τη φόρμα εγγραφής θα βρείτε εντός της επίσημης ιστοσελίδας του φεστιβάλ https://www.woodwaterwild.gr/
Το όριο για τους συμμετέχοντες στο φετινό αγώνα ορίζεται στους 80 (ογδόντα) αθλητές.
Κατηγορίες συμμετεχόντων

Άντρες 18-29 ετών (γεννηθέντες 1994-1983)
Άντρες 30-39 ετών (γεννηθέντες 1982-1973)
Άντρες 40+ ετών (γεννηθέντες 1972-1963)
Άντρες 50+ ετών (γεννηθέντες πριν 1962)
Γυναίκες 18+ ετών (γεννηθέντες πριν 1994)

*Αγωνιζόμενοι από 16-18 ετών συμμετέχουν με υπογραφή γονέα και μπαίνουν στη κατηγορία 18-29 ετών.
*Εάν δεν συμπληρώσει 6 άτομα η κάθε κατηγορία, οι αθλητές αυτής της κατηγορίας θα συμμετέχουν στην αμέσως προηγούμενη κατηγορία, πλην της κατηγορίας γυναικών.
Πρόσβαση στην περιοχή του αγώνα

Από Θεσσαλονίκη αλλά και από Ξάνθη προς Καβάλα – ταξιδεύοντας επί της Εγνατίας οδού, συναντούμε την έξοδο προς Καβάλα-Δράμα και την ακολουθούμε. Στην συνέχεια και άμεσα ακολουθούμε τις πινακίδες προς Δράμα – σε 4χιλιόμετρα φτάνουμε στο χωριό Αμυγδαλεώνας, το οποίο διασχίζουμε.
Πλησιάζοντας στο τέρμα του χωριού (κατάστημα Mega Jumbo – δεξιά μας) συναντούμε διασταύρωση όπου υπάρχουν πινακίδες που θα μας κατευθύνουν δεξιά προς τα χωριά Ζυγός κ Παλαιά Καβάλα. Σε 7 περίπου χιλιόμετρα φτάνουμε στο χωριό Παλαιά Καβάλα όπου θα υπάρχουν άνθρωποι της διοργάνωσης που θα σας κατευθύνουν για το παρκάρισμα των οχημάτων.
Χάρτες – Διαγράμματα

 

 

 

Δήλωση συμμετοχής

(όπως και στο Δρόμο του Νερού)

Συμμετέχοντες

(όπως και στο Δρόμο του Νερού)
Hall of Fame

2010
Στον 1ο αγώνα Wild MTB Race – Σκαπτή Ύλη 2010, νικητής αναδείχτηκε ο Τσακίρης Αθανάσιος της Tsakiris Ski Salomon Team, ανάμεσα σε 37 ποδηλάτες, διανύοντας την απόσταση των 37km σε 2:19:39 ακολουθούμενος από το Γιάννη Ρεΐζη (2:19:39) και το Γιώργο Σαμψών (2:29:07).

(σχετική photo)

 

2011
Στο 2ο αγώνα Wild MTB Race – Σκαπτή Ύλη 2011, ο Τσακίρης Αθανάσιος της Tsakiris Ski Salomon Team έκανε το repeat νικώντας για δεύτερη χρονιά ανάμεσα σε 57 ποδηλάτες, διανύοντας την απόσταση των 31,5km σε 1:32:19 ακολουθούμενος από το Διττόπουλο Γιάννη (1:35:50) και το Βροχίδη Αλέξανδρο (1:39:10).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.