B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

5 λόγοι υγείας που επιβάλλεται να κάνουμε περισσότερο ποδήλατο

Το ποδήλατο εκτός από ένα χρήσιμο μεταφορικό μέσο, ειδικά σε περιοχές με ποδηλατόδρομο, αποτελεί μια εκπληκτική μορφή σωματικής άσκησης που περιλαμβάνεται σε έναν ολόκληρο τρόπο ζωής.

5 λόγοι υγείας που επιβάλλεται να κάνουμε περισσότερο ποδήλατο

Εξάλλου, αν το καλοσκεφτούμε είναι το τρίτο πράγμα που μαθαίνουμε ως παιδιά, μετά από το περπάτημα και το τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο. Συνηθίζουμε να κρατάμε φωτογραφίες από το πρώτο μας παιδικό ποδήλατο ή να μοιραζόμαστε διασκεδαστικές ιστορίες με αυτό.

Μήπως λοιπόν αξίζει να ξανασκεφτούμε τους τρόπους που γυμναζόμαστε;

Μήπως το ποδήλατο είναι η καλύτερη υποψήφια μορφή γυμναστικής, τόσο ευεργετική, όσο και διασκεδαστική;

Παρακάτω, παρουσιάζουμε 5 πειστικότατους λόγους για να πάρετε τώρα το ποδήλατό σας και να γυμναστείτε αναπνέοντας καθαρό, αναζωογονητικό αέρα όπου κι αν βρίσκεστε.

1. Το ποδήλατο βελτιώνει το αναπνευστικό μας σύστημα

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να λαχανιάζουμε κατά την ποδηλασία, ειδικά στην αρχή. Όμως, όσο κι αν αυτό σας ταλαιπωρεί, είναι ευεργετικό μακροπρόθεσμα. Για να κάνουμε ποδήλατο, ειδικά όταν ανεβάζουμε το ρυθμό ή/και την απόσταση, το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη κατανάλωση οξυγόνου. Οι πνεύμονες τραβούν αέρα και απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα, που παράγεται από τα κύτταρά μας. Το καθαρό οξυγόνο διοχετεύεται στο αίμα και περνά από την καρδιά, τους μύες και όλο το υπόλοιπο σώμα. Με τον καιρό, οι επιδόσεις του οργανισμού μας βελτιώνονται και νιώθουμε την άσκηση λιγότερο κουραστική.

 

2. Η ποδηλασία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

Σε συνέχεια της προηγούμενης διαδικασίας, ο καρδιακός σας ρυθμός ανεβαίνει, καθώς οι μύες χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο, για να δουλέψουν. Γι’ αυτό, όπως και οι άλλες μορφές αερόβιας άσκησης, έτσι και η ποδηλασία θεωρείται ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους μακροπρόθεσμης διατήρησης της καρδιακής μας υγείας.

Σε έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης το 2017 εξετάστηκαν 260.000 άτομα σε διάστημα 5 χρόνων ως προς αυτή τη σύνδεση ποδηλασίας- καρδιακής υγείας. Αποδείχτηκε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο για να πάνε στη δουλειά τους είχαν μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου στο μισό.

 

3. Βελτιώνει την ψυχική μας ευεξία

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ποδηλασία είναι διασκεδαστική, με ή χωρίς παρέα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι που η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας, μα κυρίως είναι η απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων αδρεναλίνης και ενδορφινών και η βελτιωμένη αυτοπεποίθηση (λόγω της εκπλήρωσης στόχων) που θα σας απελευθερώσει από το στρες της καθημερινότητας.

Επιπροσθέτως, το ποδήλατο, σε αντίθεση με το γυμναστήριο, συνδυάζει τη σωματική άσκηση με την περιπλάνηση στον εξωτερικό χώρο και την εξερεύνηση νέων τοπίων. Τέλος, η γλυκιά κούραση μετά από μία ώρα ποδηλάτου βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα του ύπνου σας, σημαντικός παράγοντας πρόληψης κατά της κατάθλιψης, της χρόνιας κόπωσης και των αγχωδών διαταραχών.

 

4. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Έρευνα του 2013 βρήκε ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, η κυκλοφορία του αίματος των ποδηλατών στον εγκέφαλό τους αυξάνεται κατά 28% και μέχρι και 70% σε ορισμένες δομές του. Μάλιστα, μετά την άσκηση, σε κάποιες εγκεφαλικές δομές η αυξημένη αυτή ροή παραμένει μέχρι και στο 40% του εγκεφάλου. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι εξαιρετικά ωφέλιμο, αφού η αιματική ροή είναι αυτή που διασφαλίζει την λειτουργικότητα και υγεία του εγκεφάλου και μακροπρόθεσμα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών δυσλειτουργιών και άνοιας.

 

5. Το ποδήλατο μας βοηθά να διατηρήσουμε φυσιολογικό βάρος

Η ποδηλασία δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσετε την ένταση, την ταχύτητα, το ρυθμό και τη συχνότητα που χρειάζεστε, για να κάψετε όσες θερμίδες καταναλώνετε ή περισσότερες (στην περίπτωση που θέλετε να χάσετε βάρος). Το ποδήλατο αποτελεί μέρος ενός ολόκληρου τρόπου ζωής, μαζί με την υγιεινή διατροφή, την ποιότητα του ύπνου και την ψυχική υγεία, που συνεισφέρουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ενδεικτικά, μπορείτε να κάψετε από 400 μέχρι και 1000 θερμίδες, ανάλογα με την ένταση που θα κάνετε ποδήλατο.

 

Πηγή: cycle365.gr

 

5 λόγοι υγείας που επιβάλλεται να κάνουμε περισσότερο ποδήλατο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.