B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Ελληνικό Μουσείο Ποδηλάτου

Με ιδιωτική πρωτοβουλία και πολλή αγάπη, το μοναδικό ελληνικό μουσείο ποδηλάτου μας ταξιδεύει στο παρελθόν και την ιστορία

Ελληνικό Μουσείο Ποδηλάτου

Στις Αφίδνες, σε απόσταση 10 πεταλιών από το παραδοσιακό ρομαντικό κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού με την πέτρινη πρόσοψη, που χρονολογείται από το 1904, ανακαλύπτει ο επισκέπτης μια πλούσια και εντυπωσιακή συλλογή κλασικών μοντέλων ποδηλάτου στο Ελληνικό Μουσείο Ποδηλάτου, που λειτουργεί από το 2014 σε ένα οίκημα, άλλοτε αποθήκη του ΟΣΕ, της ίδιας περιόδου με το κυρίως κτίριο.

Ελληνικό Μουσείο Ποδηλάτου

Μια μοναδική περιήγηση, από τις πιο ευαίσθητες και αυθεντικές διαδρομές που μπορεί να διατρέξει κανείς μέσα στην Ιστορία. Προπολεμικά και μεταπολεμικά ποδήλατα πόλης, αλλά και αγωνιστικά και στρατιωτικά ακόμη, αναδιπλούμενα μοντέλα που άφησαν εποχή, παιδικά τρίκυκλα ή και τετράκυκλα, κάποια λιτά κάποια με πλήρη εξοπλισμό, από τσάντες ταξιδιού και παγούρια νερού, ως φαρμακείο και φώτα συσκότισης, όλα όμως, ΟΛΑ αριστοτεχνικά αναπαλαιωμένα και διατηρημένα σε άψογη κατάσταση προκαλούν τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Και καθένα από αυτά, κρατά αναλλοίωτα τα σημάδια του τελευταίου (τουλάχιστον) αναβάτη του, μαρτυρά την ιδιοσυγκρασία και την διάθεσή του για περιπέτεια, αλλά και την ιδιαιτερότητα του κορμιού του και την αγάπη του γι’ αυτό το όχημα που από κατασκευής του – πριν 200 χρόνια – μεταφέρει με την κίνησή του ιδέες και ιδανικά, όπως την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την ειρήνη και την συντροφικότητα, αλλά, πλέον, και την ανάγκη για βιωσιμότητα του πλανήτη.

Ελληνικό Μουσείο Ποδηλάτου

Η πρωτοβουλία και η υλοποίηση του εγχειρήματος ανήκουν στον Γιάννη Σινάνογλου (1950 – 2016), Αθηναίου με καταγωγή από την Καππαδοκία, που παράλληλα με το επάγγελμά του, έδειξε από νεαρή ηλικία το πάθος του για την αναπαλαίωση μηχανοκίνητων οχημάτων και ποδηλάτων και το ανέπτυξε σε υπέρτατο βαθμό σε χόμπυ επιστημονικής ακρίβειας.

Ελληνικό Μουσείο Ποδηλάτου

Με πολλή προσωπική μελέτη και προσήλωση ασχολήθηκε για χρόνια με την ανακατασκευή και συντήρηση κλασικών μοντέλων ποδηλάτου δίνοντας πνοή σε ποδήλατα-αντίκες και δημιουργώντας το Μουσείο αποκλειστικά για παλαιά ποδήλατα, το οποίο και άφησε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Η συνέχισή του, τιμά τους δυο του γιους, τον Αρσένη και τον Θανάση, που χωρίς καμία εξωτερική υποστήριξη έχουν αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την διατήρηση του Μουσείου στη ζωή, και ανοίγουν την φιλόξενη πόρτα του σε καθέναν που επιθυμεί να το επισκεφθεί, κατόπιν επικοινωνίας μαζί τους.

Ελληνικό Μουσείο Ποδηλάτου

Πέραν της συλλογής ποδηλάτων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, στον οποίο λειτουργεί εργαστήριο  αναπαλαίωσης και συντήρησης σπάνιων ποδηλάτων και όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με ό,τι σχετίζεται με το ποδήλατο από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα.

Στην ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα του Μουσείου, μπορεί κανείς να απολαύσει και τον καφέ του πλάι στο τζάκι ή στο εξωτερικό προαύλιο, με θέα τον Σταθμό από τη μια μεριά και την καταπράσινη φύση από την άλλη, ενώ μουσικές διαλεγμένες που εναρμονίζονται με την ιστορική συλλογή των εκθεμάτων, θαρρείς πως σε καλούν σε έναν αέναο χορό σώμα με σώμα με το ποδήλατο ή τα ποδήλατα της αρεσκείας σου, και σε στροβιλίζουν στον χρόνο και στον χώρο.

Ελληνικό Μουσείο Ποδηλάτου

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ελληνικό Μουσείο Ποδηλάτου, Σιδηροδρομικού Σταθμού, 19014, Αφίδνες, Αττική
Τηλ. 6981 686 888, Αρσένης Σινάνογλου,  Τηλ. 6946 451 675, Θανάσης Σινάνογλου

 

ΠΗΓΗ: mbike.gr

 

 

Ελληνικό Μουσείο Ποδηλάτου

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.