B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Τι ποδήλατο να πάρω;

Τι ποδήλατο να πάρω; Είναι μια ερώτηση που όσο κι αν ακούγεται απλή, θέλει μεγάλη προσοχή στην απάντησή της.
Τι ποδήλατο να πάρω;

Βρίσκεστε σε εκείνη την υπέροχη στιγμή που έχετε αποφασίσει πως χρειάζεστε ένα ποδήλατο. Μπορεί να είστε νέος στο ποδήλατο ή ακόμα και παλιός που απλώς νιώθει πως χρειάζεται μια αλλαγή. Και αναρωτιέστε: Τι ποδήλατο να πάρω;

Η πρώτη απάντηση είναι: Αυτό που χρειάζεστε περισσότερο! Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ΕΝΑ ιδανικό ποδήλατο. Υπάρχουν πολλά κατάλληλα για μας και, ένα, που θα κάνει καλύτερα από τα υπόλοιπα τη δουλειά μας. Και λέγοντας “τη δουλειά μας” δεν εννοούμε αυτό που “θα θέλαμε” να κάνουμε αλλά αυτό που θα κάνουμε τελικά.

Μπορεί δηλαδή να φανταζόμαστε τον εαυτό μας να κάνει τον γύρο της Αττικής ή να ανεβαίνει ψηλές κορφές ορθοπέταλο αλλά τελικά, αυτό που μάλλον θα κάνει είναι να κατεβαίνει ως την παραλία από τον ποδηλατόδρομο της Αθήνας ή να κάνει βόλτες με τους φίλους του.

Μπορεί να φανταζόμαστε τον εαυτό μας να κάνουμε διαδρομές marathon στα ελληνικά βουνά αλλά τελικά να βρεθούμε να κάνουμε χαλαρές βόλτες σε πάρκα ή σε βατούς χωματόδρομους.

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την απάντηση:

  • Τι θέλω να κάνω; (έως 3 πράγματα – για παράδειγμα: μετακίνηση, προπόνηση, βουνό)
  • Πόσα χρήματα σκοπεύω να επενδύσω;
  • Έχω δει κάποιο ποδήλατο που μου αρέσει ήδη;

Πριν απαντήσουμε στην ερώτηση “Τι ποδήλατο να πάρω;” πρέπει να έχουμε φανταστεί περίπου τι θέλουμε να κάνουμε – και να είμαστε προετοιμασμένοι πως το ίδιο το ποδήλατο μπορεί να μας οδηγήσει κάπου αλλού – και σε λίγο καιρό ίσως προσθέσουμε άλλο ένα στη συλλογή μας ή αλλάξουμε αυτό.

Οι παραδοχές που πρέπει να κάνουμε:

  • Δεν υπάρχει ποδήλατο που να τα κάνει όλα!
  • Δεν μπορεί ένα ποδήλατο των 300 ευρώ να είναι το ίδιο με ένα των 1.300
  • Ένα ποδήλατο δεν αρκεί
  • Ένα ποδήλατο δεν είναι για πάντα!

Ξεχάστε το “θέλω κάτι για να μετακινούμε με άνεση, σε όρθια θέση, να ακολουθώ τους φίλους μου στην προπόνηση, να μπαίνω σε μονοπάτια και να μην λερώνομαι όταν βρέχει…”

Ξεχάστε επίσης το “100 ευρουδάκια θα δώσω και μια χαρά είναι. Ποδήλατο είναι δεν είναι αμάξι… Όλα ίδια είναι!”

Πρόκειται να αποκτήσετε ένα “όχημα” περίπου 10 κιλών, που πρέπει να μπορεί να επιταχύνει, να επιβραδύνει, να στρίβει έχοντας επάνω του έναν αναβάτη από 50 έως 120 κιλά. Φανταστείτε τις επιβαρύνσεις που δέχονται τα επιμέρους σημεία του και σκεφτείτε πόσα χρήματα θα έπρεπε να δώσετε για να νιώθετε ασφαλείς στο δρόμο, στις κατηφόρες ή στο βρεγμένο οδόστρωμα. Αυτό δε σημαίνει πως κάποιος πρέπει να αποκτήσει ένα ποδήλατο των 5.000 αν δεν το χρειάζεται ή αν δεν ξέρει γιατί το αγοράζει αλλά σίγουρα, αν δεν θέλει να επενδύσει χρήματα, καλύτερα να περιορίσει τις απαιτήσεις του.

Θα βλέπετε συχνά έμπειρους ποδηλάτες, να έχουν περισσότερα από ένα ποδήλατα. Υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτό: Πρώτον, τα ποδήλατα είναι σαν τα μελομακάρονα – κανείς δεν μπορεί να σταματήσει σε ένα και δεύτερον, είναι φυσικό να χρειάζεται κάποιος διαφορετικά ποδήλατα για διαφορετικούς σκοπούς: προπόνηση στο δρόμο, βόλτα στο βουνό, αστική μετακίνηση κλπ.

Και, τέλος, χαλαρώστε πριν την επιλογή γιατί το ποδήλατο που θα αποκτήσετε – ελπίζουμε – δεν θα είναι το τελευταίο. Άρα, ακόμα κι αν τελικά δείτε πως κάνατε λάθος στην επιλογή, στο επόμενο θα τα πάτε καλύτερα!

Τα είδη των ποδηλάτων:
Έχουμε αρκετές φορές αναφερθεί στα είδη των ποδηλάτων τα οποία είναι μεν αρκετά αλλά για ανάγκες οικονομίας χώρου θα τα ξεχωρίσουμε σε έξι βασικές κατηγορίες:
1. Πόλης
2. Διπλωτά
3. Βουνού
4. Trekking
5. Gravel
6. Κούρσες

Και φυσικά οι κατηγορίες αυτές υπάρχουν σε έκδοση με ηλεκτρική υποβοήθηση ή σε απλό ποδήλατο, χωρίς υποβοήθηση.

Ας δούμε τα χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας ξεχωριστά:

Ποδήλατα Πόλης

Τα ποδήλατα πόλης έχουν επίσης αρκετές υποκατηγορίες:

  • Tύπου Vintage – τα κλασικά ποδήλατα πόλης, με φτερά και καλαθάκι
  • Urban, δηλαδή πιο σύγχρονα και γρήγορα, με υποδοχές για σχάρα, μπορεί να έχουν φτερά ή όχι, συνήθως με δισκόφρενα
  • Single speed, μονοτάχυτα ποδήλατα για πιο hipster καταστάσεις, τα οποία μπορεί να είναι fixed – δηλαδή χωρίς ελεύθερο πίσω – ή κανονικά με ένα γρανάζι και φρένα. (Μην ξεχνάτε πως τα δύο φρένα στα ποδήλατα είναι υποχρεωτικά από το νόμο).

 

Ποδήλατα διπλωτά ή folding

Παρόλο που προορίζονται για πόλη και άσφαλτο, θεωρούμε πως αποτελούν μια κατηγορία από μόνα τους.

Ίσως το πιο χρηστικό ποδήλατο που μπορείτε να έχετε. Δεν έχει “φύλλο”, δεν έχει μεγέθη και μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα και γρήγορα. Μεταφέρεται εξίσου εύκολα, μπαίνει στο ταξί, στο λεωφορείο, στο αυτοκίνητο ή στο σκούτερ…

Μην ανησυχείτε για το μέγεθος του τροχού – είτε επιλέξετε 16άρη όπως τα υπέροχα αγγλικά Brompton ή 20άρη, όπως τα περισσότερα καλά διπλωτά, ο μικρότερος τροχός προσφέρει ευελιξία και ευκολία στις ανηφόρες. Φυσικά απαιτεί περισσότερη προσοχή στο κακό οδόστρωμα και – ειδικά το 16” δεν προτείνεται για άπειρους αναβάτες.

 

Ποδήλατα βουνού ή mountain bikes

Η πιο ευρέως διαδεδομένη κατηγορία ποδηλάτων με πολλές υποκατηγορίες – marathon, XC, downhill, dirt κλπ

Εδώ υπάρχουν δύο βασικές επιλογές: ποδήλατο ΜΤΒ που απλώς θα μπαίνει στο χώμα για βόλτα και ποδήλατο ΜΤΒ για σοβαρή χρήση στο βουνό.

Στην πρώτη περίπτωση μπορείτε να κινηθείτε σε τιμή από 400 έως 800 ευρώ ενώ στη δεύτερη πρέπει οπωσδήποτε να ανεβείτε πάνω από τα 1.000 ευρώ και, αναλόγως των προσδοκιών σας να… συνεχίσετε να ανεβαίνετε.

Η αλήθεια είναι πως όσα παραπάνω δώσεις (στο πλαίσιο της λογικής) τόσα πιο πολλά θα πάρεις! Θα λέγαμε ότι με 1.500 έως 2.000 ευρώ αποκτά κάποιος ένα σοβαρό ποδήλατο βουνού για να “στήσει” επάνω σε αυτό ενώ, κάνοντας κάποιες υποχωρήσεις μπορεί να πάρει κάτι ικανοποιητικό και γύρω στα 1.000 ευρώ.

Όπως είπαμε και πριν όμως, αν οι βλέψεις σας είναι βόλτες στα πάρκα με φίλους ή σε βατούς χωματόδρομους, τότε η κατηγορία γύρω στα 500 ευρώ θα σας είναι ικανοποιητική. Αλλά μόνο γι’ αυτό. Για οτιδήποτε περισσότερο πρέπει να ανεβείτε κατηγορία τιμής.

 

Ποδήλατα Trekking

Επίσης ευρέως διαδεδομένη κατηγορία. Υποτίθεται πως τα κάνουν όλα και συμφέρουν αλλά μάλλον δεν κάνουν τίποτα ιδιαιτέρως καλά. Καλό είναι να τα επιλέγει κάποιος όταν γνωρίζει πως τα χρειάζεται και όχι όταν δεν ξέρει τι να πάρει…

Είναι κατάλληλα για μετακίνηση, για βόλτες, για ταξίδια αλλά ακατάλληλα για ορεινή ποδηλασία και προπονήσεις.

Εδώ μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα ποδήλατο γύρω στα 400 ευρώ αν οι απαιτήσεις σας είναι απλές – δηλαδή απλή μετακίνηση και βόλτες. Αν το θέλετε για ταξίδι ή μεγάλες αποστάσεις και πάλι θα πρέπει να κινηθείτε σε εύρος τιμής περίπου 800 με 1.200 ευρώ.

 

Ποδήλατα Gravel

Αν μια κατηγορία κερδίζει συνεχώς έδαφος, αυτή είναι τα Gravel. Εδώ έχουμε το… trekking του ψαγμένου! Ένα ποδήλατο που πραγματικά τα κάνει όλα και, πάνω απ’ όλα, είναι διασκεδαστικό: μπορείς να πάς το πρωί στη δουλειά σου (χωρίς φτερά όμως), να φύγεις το απόγευμα από το γραφείο αλλάζοντας σε ποδηλατικά και να πας προπόνηση. Το Σαββατοκύριακο ξεκινάς για… τον γύρο του κόσμου, από την άσφαλτο αλλά μόλις δεις ένα ωραίο μονοπάτι, κόβεις δεξιά και το απολαμβάνεις!

Όλα αυτά βέβαια σε μια ιδανική ζωή γιατί, όπως είπαμε κι εδώ τα κάνεις όλα με υποχωρήσεις. Καταρχάς απευθύνεται σε περισσότερο έμπειρους ποδηλάτες, που είναι εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά της κούρσας. Έχει αρκετά σκυφτή θέση οδήγησης που ναι μεν μπορείς να κινηθείς σβέλτα στην πόλη αλλά και πάλι πρέπει να είσαι έμπειρος ποδηλάτης.

Αν όμως είσαι… και γιατί να μην είσαι; Είναι ένα ποδήλατο για όλες τις δουλειές!

 

Ποδήλατα Δρόμου – road bikes

Είναι ποδήλατα κυρίως για προπόνηση, γρήγορες βόλτες, ταξίδια σε άσφαλτο. Γενικά προϋποθέτουν έμπειρο αναβάτη, χαρακτηρίζονται από αρκετά σκυφτή θέση οδήγησης και προϋποθέτουν επίσης πως θα τα χρησιμοποιείτε με τον απαιτούμενο εξοπλισμό: κολάν, κράνος, πετάλια κουμπωτά κλπ.

Αν έχετε αποφασίσει να δείτε το ποδήλατο ως προπόνηση, εδώ πρέπει να στραφείτε!

Για ένα εισαγωγικό αλουμινένιο πλαίσιο υπολογίστε γύρω στα 800 ευρώ. Αν θέλετε ένα καλό ποδήλατο που δεν θα χρειαστεί να το αλλάξετε σε ένα χρόνο, κατευθυνθείτε στην κατηγορία των 1.500 ευρώ περίπου και ανεβείτε πάνω από τις 2.000 μόνο αν γνωρίζετε ακριβώς τι ζητάτε. Από κει και πάνω – όπως και στο σοβαρά ΜΤΒ – ταβάνι δεν υπάρχει παρά μόνο ευρώ και χαμόγελα!

 

Pedelecs – Ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση

Αποτελούν σήμερα την τάση της αγοράς για μια σειρά από λόγους: είναι μόδα, είναι τάση αλλά ταυτόχρονα είναι και βολικά. Επιτρέπουν σε χρήστες μέτριας φυσικής κατάστασης να την βελτιώσουν ή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να απολαμβάνουν ξανά το ποδήλατο.

Είναι ιδανικά για αστική μετακίνηση καθώς μπορείς να κινείσαι με το ποδήλατό σου εύκολα, γρήγορα και χωρίς να ιδρώνεις αλλά και για διασκέδαση στο βουνό τα Σαββατοκύριακα. Επιπλέον, με ένα pedelec μπορείς να καταργήσεις οποιοδήποτε άλλο μέσο για μετακίνηση στην πόλη και να στηριχτείς στο ποδήλατο για όλες σου τις μετακινήσεις.

Ονομάζονται Pedelecs επειδή η υποβοήθηση λειτουργεί μόνο όταν κάνεις πετάλι και λειτουργεί μόνο ως τα 25 χιλιόμετρα την ώρα – για λόγους ασφαλείας.

Εδώ πρέπει να προσέξετε τα εξής: αν κάποιος σας πει το ποδήλατο “έχει γκάζι” ή “έχω τρόπο να πειράξω τον κόφτη και να πηγαίνεις με 50”, να φύγετε μακριά!

Ένα ποδήλατο που κινείται με υποβοήθηση στα 40 και τα 50 χιλιόμετρα την ώρα, απλώς δεν είναι ασφαλές και είναι θέμα χρόνου να έχετε ατύχημα. Επίσης είναι τραγικά παράνομο και, μπορεί ακόμα να μην γίνονται έλεγχοι αλλά κάποια στιγμή θα αρχίσουν – ευχόμαστε γρήγορα!

‘Ενα “πειραγμένο” ηλεκτρικό είναι επικίνδυνο για τον οδηγό του, για τους άλλους και τραγικό για την εικόνα του ποδηλάτου. Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε: επιλέξτε ποδήλατα από αξιόπιστους προμηθευτές μόνο που θα πληρούν όλες τις ποιοτικές προδιαγραφές!

Υπολογίστε από 1200 έως 2000 ευρώ για ένα αξιοπρεπές ποδήλατο κυρίως αστικής μετακίνησης και για βόλτες. Αν θέλετε ποδήλατο για χρήση στο βουνό, πρέπει να στραφείτε σε ποδήλατα κατηγορίας 2.000 έως 3.000 ευρώ. Από κεί και πάνω, όσο ανεβείτε, θα παίρνετε καλύτερο ποδήλατο και όχι καλύτερο ηλεκτρικό.

Πηγή: mbike.gr

 

Τι ποδήλατο να πάρω;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.