B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Οι ποδηλατικοί αγώνες στην Πάτρα 1896-1899

Το 1896 ο Ποδηλατικός Σύλλογος Πατρών, αμιγώς ποδηλατικό σωματείο της πόλης επεδίωξε να εκγυμνάσει ποδηλάτες αντοχής. Γι’ αυτό καλούσε τα μέλη του σε προπονήσεις επί μεγάλων αποστάσεων και σε δημόσια οδό. Οι ποδηλάτες που μετείχαν σε τέτοιες δοκιμασίες μετριόνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Οι ποδηλατικοί αγώνες στην Πάτρα 1896-1899

Από τις επιδόσεις που επέτυχαν, ο τοπικός Τύπος μνημόνευσε δύο. Σε αγώνα 10 χιλιομέτρων (από τον Ναό του Αγίου Ανδρέου μέχρι τα Βραχνέϊκα) τερμάτισαν πρώτος ο Σ. Λυμπερόπουλος σε χρόνο 25’10’. Ο Λυμπερόπουλος επίσης πρώτευσε σε απόσταση 17 χιλιομέτρων (από τον Αλισσό ως τον ναό Αγίου Ανδρέου) με χρόνο 34’32’.

Το 1898 οργάνωσε στις 29 Μαρτίου αγώνα επί αποστάσεως 20 χιλιομέτρων. Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν από την Κάτω Αχαΐα (από τη γέφυρα Καμενίτσης) και τερμάτισαν έξω από τον ναό του Αγίου Ανδρέου. Εκεί τους ανέμεναν πλήθος κόσμου και η μουσική της Φιλαρμονικής Εταιρείας. Πρώτος τερμάτισε ο Βας. Πέττας σε χρόνο 46′ και δεύτερος ο Σ. Βλαγκούλης σε 47’30”.

Η προτίμηση των μελών του Ποδηλατικού Συλλόγου προς τις μεγάλες αποστάσεις συνεχίστηκε και το 1899. Αυτή τη χρονιά δεν αναμετρήθηκαν σε αγώνα, αλλά με δική τους πρωτοβουλία έξι μέλη του σωματείου αποφάσισαν να μεταβούν με τα ποδήλατά τους από την Πάτρα στον Πύργο. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε τις 2 Νοεμβρίου με επιτυχία. Ελαβαν μέρος οι ποδηλάτες Χαρ. Κοκκαλιάρης, Γ. Κωστόπουλος, Σπ. Λυμπερόπουλος, Ανδ. Νικολάου, Αναστ. Παλαιολόγου και Σπ. Τσικλητήρας.

Ο Σύλλογος αγόρασε νέα ποδήλατα, μεταξύ των οποίων και μερικά γυναικεία, διότι τώρα στην σχολή ποδηλασίας προσέρχονταν αρκετές πατρινοπούλες. Τα ποδήλατα αυτά νοικιάζονταν προς 1,50 δραχμή την ώρα, ενώ τα παλαιότερα νοικιάζονταν προς μια δραχμή. Η σχολή ποδηλασίας λειτουργούσε κάθε μέρα, 8-9 το πρωί και 4-5 το απόγεμα. Ο νέος πρόεδρος θέλησε να επεκτείνει την δραστηριότητα του Συλλόγου σε δύο άλλους τομείς, στη σκοποβολή και στον εκδρομισμό.

Για τον σκοπό αυτό διαμόρφωσε τμήμα του ποδηλατοδρομίου σε σκοπευτήριο, αγόρασε όπλα και τα νοίκιαζε με μια δεκάρα για τρεις βολές. Επίσης προγραμμάτιζε δύο εκδρομές τον μήνα με δωρεάν συμμετοχή για τα μέλη. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν ευδοκίμησαν.

Πηγή: sportin.gr

(ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ)

 

Οι ποδηλατικοί αγώνες στην Πάτρα 1896-1899

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.