B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Γύρος Γαλλίας 2018, Ένα συγκλονιστικό ετάπ!

Ένα ετάπ για γερά νεύρα, γεμάτο θέαμα, πτώσεις, αγωνία ήταν το 9ο ετάπ του φετινού Γύρου Γαλλίας!

Γύρος Γαλλίας 2018, Ένα συγκλονιστικό ετάπ!

Στην εκκίνηση του ένατου ετάπ, στο Arras, βρέθηκαν 169 αθλητές. Όντας μόλις στην 9η μέρα του Γύρου,  οι εγκαταλείψεις έχουν γίνει ήδη αισθητές, και σε αυτό το ετάπ έγιναν ακόμη περισσότερες…

Η εκκίνηση δεν είχε κάτι το συγκλονιστικό και θα ήταν μια φυσιολογική αρχή ετάπ Γύρου αν στο 7ο μόλις χιλιόμετρο δεν υπήρχε μια άσχημη πτώση με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του Richie Porte (BMC) που έσπασε την κλείδα του (ευτυχώς δεν είχε εξάρθρωση). Είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που ο αυστραλός εγκαταλείπει «άδοξα» το Γύρο πριν καλά καλά αρχίσει. Σύμφωνα με τους γιατρούς του, σε μια εβδομάδα θα ανέβει στο προπονητήριο και σε 6-8 θα επιστρέψει στους αγώνες.

Ο άλλος μεγάλος άτυχος της ημέρας ήταν ο γάλλος Romain Bardet (AG2R-La Mondiale), οι ατυχίες του οποίου ξεκίνησαν με ένα σκασμένο ελαστικό στο 47ο χιλιόμετρο. Ο Bardet δε «μάσησε», άλλαξε ελαστικό και όχι μόνο επέστρεψε στον αγώνα αλλά έπιασε και το γκρουπ στο οποίο βρισκόταν. Και θα είχε μια εξαιρετική ημέρα αν οι κακοτυχίες του – 3 σκασμένα ελαστικά, τεχνικά προβλήματα – δεν τον εμπόδιζαν να καταφέρει αυτά για τα οποία έδειχνε αποφασισμένος!

Όμως ο Romain Bardet κατάφερε να παραμείνει στον αγώνα και να τερματίσει μέσα στο δεύτερο γκρουπ, έχοντας την υποστήριξη μιας εξαιρετικής και φέτος AG2R.

Μπορεί ο Richie Porte να ήταν ο μεγάλος άτυχος της ημέρας αλλά το σημερινό «επεισοδιακό» ετάπ έκανε πολλούς από τους αθλητές να νιώσουν τον τρόμο της τριβής με την άσφαλτο, τις πέτρες ή το χώμα – αναλόγως με το σημείο της πτώσης τους.

Ο Chris Froome είχε μία ευτυχώς όχι σοβαρή πτώση 46 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Ο Mikel Landa (Movistar) επίσης βρέθηκε στο έδαφος – αλλά συνέχισε κι εκείνος απτόητος – το ίδιο και ο Rigoberto Uran (EF Education First). Άσχημη ήταν η πτώση και του Jose Joaquin Rojas (Movistar) που επίσης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα. Άλλο παράδειγμα αθλητή με άσχημη πτώση που όμως «δεν πάθαμε και τίποτα» ήταν ο Michael Valgren (ASTANA) ο οποίος με… κομματιασμένη τη στολή αλλά ψηλά το ηθικό, τερμάτισε το ετάπ.

H Team SKY, o Greg Van Avermaet και ο αποφασισμένος για όλα Degenkolb

Σε όλη τη διάρκεια του σημερινού αγώνα είχαμε αρκετές στιγμές επίδειξης δυνάμεως από την Team SKY, από εκείνες που καταλαβαίνεις πως πρόκειται για μια μεγάλη, καλοκουρδισμένη και εξαιρετικά προετοιμασμένη ομάδα που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Ο τρόπος που «έμπαινε μπροστά» όποτε χρειαζόταν, ανεβάζοντας το ρυθμό ή απλώς ελέγχοντας τον αγώνα, ο τρόπος που οι «βοηθοί» της έφερναν μπροστά όποιον έμενε για λίγο πίσω, η ακρίβεια στις κινήσεις, η παρουσία της ήταν εκείνη που και οι πιο αρνητικοί παραδέχονται πως πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και μεγάλη ομάδα.

Από την άλλη, ο Peter Sagan, και η Bora έδειξαν στο στοιχείο τους στο… Paris Roubaix του Γύρου Γαλλίας.  Τόσο ο περσινός νικητής του Paris Roubaix – ο Peter Sagan – όσο και οι συναθλητές του, δούλεψαν σκληρά για να μη χάσει πολύτιμο χρόνο ο Rafal Majka και να τερματίσει χωρίς προβλήματα ανάμεσα στους υπόλοιπους αθλητές της Γενικής Κατάταξης. Όσο για τον ίδιο τον Peter είχε – όπως πάντα – την ευελιξία να τρέξει τον… δικό του αγώνα και να εκμεταλευτεί όλες τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονταν.

Ο Peter Sagan επέλεξε τη λογική της ασφάλειας, διατήρησε το πράσινο jersey, έκανε αρκετές επιθέσεις, ζόρισε πολύ τους αντιπάλους αλλά δεν θέλησε να διακινδυνεύσει μια πτώση. Η μεγάλη του εμπειρία στις κλασικές τον προφύλαξε καθώς ο Γύρος είναι ακόμη στην αρχή. Όμως η δύναμη, η τακτική του και σε πολλά σημεία θα λέγαμε το… χιούμορ του ήταν εκεί σε όλη τη διάρκεια του δύσκολου αυτού ετάπ. Ακόμα και όταν κοντραριζόταν με τους καλύτερους, ο Peter είχε τον πλήρη έλεγχο των κινήσεών του και αυτό είναι το χαρακτηριστικό ενός τόσο μεγάλου αθλητή.

Ανάμεσα στους ήρωες της ημέρας ήταν η κίτρινη φανέλα ή κατά κόσμον Greg Van Avermaet ο οποίος τίμησε με το παραπάνω το κίτρινο jersey που φορούσε κάνοντας έναν εξαιρετικό αγώνα.

Ήταν συνεχώς εκεί που έπρεπε, κινήθηκε προσεχτικά και αποτελεσματικά και έδειξε πως έχει δύναμη. Κατάφερε να αποφύγει τις κακοτοπιές, να κυνηγήσει τη νίκη – την ήθελε πολύ – και τελικά, στα 200 τελευταία μέτρα να αποδειχτεί πιο αδύναμος από τον John Degenkolb που ποδηλατούσε σαν να… παλεύει για τη ζωή του αλλά αρκετά δυνατός για να τερματίσει δεύτερος και να παραμείνει ντυμένος στα κίτρινα!

Δυο χρόνια μετά από ένα παραλίγο μοιραίο ατύχημα, ο John Degenkolb ήθελε τη σημερινή νίκη. Και, όπως αποδείχτηκε, μπορούσε να την πετύχει. Γι” αυτό και πάλεψε έξυπνα να διατηρήσει την απόσταση του ενός περίπου λεπτού από το πελοτόν για πάνω από 10 χιλιόμετρα, μαζί με τα «φιλαράκια» του, τους Greg Van Avermaet (2ος) και Yves Lampaert (3ος) ακολουθώντας μια πολύ έξυπνη τακτική συνεργασίας που τους επέτρεψε να πάρουν μια καθαρή και σχεδόν άνετη νίκη.

Δουλεύοντας σαν παλιοί, καλοί συνεργάτες, οι τρεις τους δεν έδωσαν καμιά ευκαιρία στο πελοτόν να τους πλησιάσει, έκαναν τις αλλαγές τους και μόνο περίπου 800 μέτρα πριν τον τερματισμό ξέχασαν πως είναι… φίλοι και συνεργάτες και άρχισαν να δείχνουν δόντια!

Ο Van Avermaet ήθελε τη νίκη, ο Yves Lampaert ένιωθε πως μόνο τρίτος θα μπορούσε να τερματίσει αλλά ο Degenkolb θα έδινε τα πάντα για να νικήσει. Και το κατάφερε με ένα χαμόγελο ευτυχίας και ανακούφισης να σχηματίζεται στο πρόσωπό του καθώς πανηγύριζε μια μεγάλη νίκη.

Το σημερινό ετάπ ήταν σκληρό. Τα μεγάλα ονόματα κινδύνευσαν αρκετές φορές, σημαντικοί αθλητές εγκατέλειψαν και από σύμπτωση δεν εγκατέλειψαν κι άλλοι. Οι διοργανωτές πήραν ένα μεγάλο ρίσκο για το θέαμα και τελικά τους βγήκε. Αλλά θα μπορούσαμε εξίσου εύκολα να είχαμε μείνει σήμερα χωρίς Froome, Avermaet, Greipel και μερικούς ακόμα. Και τότε ο Γύρος Γαλλίας θα είχε τελειώσει μόλις στο 9ο ετάπ.

Ο αντίλογος είναι πως δεν έχει και νόημα ένας αγώνας που «προστατεύει» τους VIP μέσα στην ασφάλεια της ομάδας τους και τους επιτρέπει να ποδηλατούν σαν σε… ποδηλατόδρομο μέχρι το σπριντ ή την ανηφόρα όπου θα βγουν μπροστά και θα κάνουν τη διαφορά.

Το σημερινό ετάπ ήταν – ας μας επιτραπεί η λέξη – από τα πιο δημοκρατικά του Γύρου Γαλλίας. Όλοι κινδύνευσαν, οι ομάδες χρειάστηκε να δείξουν τι μπορούν να κάνουν και οι αρχηγοί των ομάδων χρειάστηκε να παλέψουν σώμα με σώμα για να διατηρήσουν τη θέση τους στη γενική κατάταξη.

Aκολουθεί η πρώτη ημέρα ανάπαυσης και την Τρίτη το πρώτο ανηφορικό ετάπ, από το Annecy στο Le Grand Bornand. Μια διαδρομή 158,5 χιλιομέτρων  που μόνο… παιχνίδι δεν θα είναι.

Γενική Κατάταξη ύστερα από το 9ο ετάπ:

Greg Van Avermaet
Geraint Thomas
Philippe Gilbert
Bob Jungels
Alejandro Valverde
Rafal Majka
Jakob Fuglsang
Chris Froome
Adam Yates
Mikel Landa Meana

 

Πηγή: mbike.gr

 

Γύρος Γαλλίας 2018, Ένα συγκλονιστικό ετάπ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.