B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Μπορεί να αποκαλύψει την κλιματική αλλαγή ένας ποδηλατικός αγώνας;

Αν είσαι φανατικός ποδηλάτης, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι οι εποχές του χρόνου δεν είναι πλέον όπως τις είχαμε συνηθίσει.  Ζεστός καιρός το φθινόπωρο και βροχές τον Ιούνιο. Όχι δεν είναι στη φαντασία σου και ένας ποδηλατικός αγώνας έρχεται για να το αποδείξει!

Μπορεί να αποκαλύψει την κλιματική αλλαγή ένας ποδηλατικός αγώνας;

Μία νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου, εξέτασε πως η μετάβαση από το χειμώνα στην άνοιξη έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Μία ομάδα επιστημόνων συγκέντρωσε αποσπάσματα από τον ποδηλατικό αγώνα Tour of Flanders και δημιούργησε ένα time-lapse video για να εξετάσει πως αλλάζει η χλωρίδα μέσα από την πάροδο των χρόνων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αποσπάσματα του αγώνα από την περίοδο 1981-2016 και συνολικά παρακολούθησαν 200 ώρες από τον αγώνα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την εξέλιξη της ανθοφορίας και του φυλλώματος ανάμεσα σε 46 διαφορετικά δέντρα και θάμνους κατά μήκος διαφόρων τμημάτων του αγώνα.

Σύμφωνα με την μελέτη, σχεδόν κανένα δέντρο δεν είχε βγάλει φύλλα την περίοδο της άνοιξης μέχρι το 1990. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας όλο και περισσότερα δέντρα είχαν ορατό φύλλωμα. Ορισμένες ποικιλίες όπως η μανόλια και η σημύδα ήταν ήδη σε πλήρη ανθοφορία.

Η άνοιξη άρχισε να έρχεται νωρίτερα κατά τη δεκαετία μεταξύ 2006 και 2016, όταν το φύλλωμα και η ανθοφορία αυξήθηκαν κατά 19% και 67% αντίστοιχα. Οι επιστήμονες συνέδεσαν το γεγονός αυτό με την αυξανόμενη

 θερμοκρασία κατά τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο, δηλαδή τους μήνες που προηγούνται του αγώνα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ελπίζουν η μελέτη αυτή να εμπνεύσει και άλλους να ασχοληθούν με αρχειακό υλικό και μαζί με τα υπάρχοντα δεδομένα να προβλέψουν καλύτερα την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

 

Πηγή: sela.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.