B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας!

8 Νομοί – 8 Διαφορετικές Κουλτούρες – Ήθη – Έθιμα και Γεύσεις

Νομός Γρεβενών

Περικλεισμένος δυτικά, νότια και ανατολικά από βουνά, στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, ο νομός Γρεβενών με το ψυχρότερο κλίμα της χώρας, αποτελεί έναν από τους ωραιότερους χειμερινούς προορισμούς όχι μόνο της βορείου Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της χώρας

Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας!       

 

Με χαρακτηριστικά την άγρια ομορφιά της Πίνδου και την καταπράσινη φύση με τα πυκνά δάση καθώς και την γραφικότητα των παραδοσιακών χωριών ο νομός καταφέρνει να γοητεύσει κάθε επισκέπτη. Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, η διαμονή σε  ξενοδοχεία και ξενώνες χτισμένα από πέτρα και ξύλο, καθώς και το καλό φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες εντυπωσιάζουν.

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, στην καρδιά της Πίνδου , βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, είναι για ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα που κρατά χιόνι ως την άνοιξη. Διαθέτει δυο εναέριους αναβατήρες συνολικού μήκους 1.800μ. 3 κυλιόμενους αναβατήρες , baby-lift 350μ, 12 χιονοδρομικές πίστες συνολικού μήκους 7.500μ, τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα (3.860μ), πιίστα χιονοσανίδας, σχολές σκι, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού, 2 σαλέ ημέρας και ξενώνα.

Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, ανάμεσα σε κρυστάλλινα  ρυάκια και ποτάμια, σε πυκνά δάση από πεύκα, έλατα, οξιές και ρόμπολα, σε ένα πραγματικά θαυμάσιο τοπίο είναι κτισμένα τα βλαχοχώρια των Γρεβενών, δηλαδή η Σαμαρίνα ,το Περιβόλι, η Σμήξη ,η Αβδέλλα και η Κρανιά, τα οποία ανήκουν στο νομό Γρεβενών.

Κάθε επισκέπτης μπορεί να δει και να απολαύσει το φυσικό κάλλος που προσφέρουν τα πανέμορφα δάση εκεί που ζουν διάφορα είδη ζώων και πουλιών (αρκούδες, λύκοι ,ζαρκάδια αετοί), ενώ στις πλαγιές των βουνών υπάρχουν ατέλειωτα βοσκοτόπια όπου βόσκουν αμέριμνα κοπάδια από πρόβατα και κατσίκια.. Παράλληλα ο επισκέπτης μπορεί να δει τα γραφικά εκκλησάκια, τα πέτρινα γεφύρια , δείγματα του πολιτισμού των βλάχων της περιοχής

Η Βάλια Κάλντα είναι επίσης από τις μοναδικές πηγές ομορφιάς αυτού του νομού. Η ονομασία Βάλια Κάλντα στη βλάχικη διάλεκτο σημαίνει «Ζεστή κοιλάδα». Την ονόμασαν έτσι γιατί η κοιλάδα δεν κρατά την θερμοκρασία που έχουν οι γύρω βουνοκορφές της Πίνδου κατα την διάρκεια του χειμώνα όταν το θερμόμετρο κατεβαίνει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Ο Εθνικός Δρυμός της Νότιας Πίνδου -όπως είναι το επίσημο όνομα της Βάλια Κάλντα- είναι από τους σπουδαιότερους  της χώρας.

Πρόκειται για έναν τόπο μοναδικό, περικλειόμενο από ψηλές κορυφές, με αιωνόβια ρόμπολα ηλικίας άνω των 700 χρόνων, με απέραντα δάση μαύρης πεύκης και οξιάς, σπάνια αγριολούλουδα, και πλούσια πανίδα.

Ο φυσικός παράδεισος της Βάλια Κάλντα έχει πολλές πύλες. Η περιοχή των Γρεβενών όμως είναι η πιο πρόσφορη είσοδος στα μυστήρια του πυρήνα του εθνικού δρυμού.

 

Νομός Ιωαννίνων

 

Ο Νομός Ιωαννίνων είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση νομούς της Ελλάδας και καταλαμβάνει τη μισή περίπου έκταση του γεωγραφικού διαμερίσματος της Ηπείρου, που βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της χώρας.

Ο νομός Ιωαννίνων στην Ήπειρο εντυπωσιάζει με τα επιβλητικά βουνά, τα φαράγγια, τη λίμνη και τα ορεινά χωριά του και κατατάσσεται στους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς. Η μαγευτική πρωτεύουσα του νομού, Ιωάννινα,, τα γραφικά  Ζαγοροχώρια, τα χτισμένο στις πλαγιές της Πίνδου Μέτσοβο, η αρχαία Δωδώνη συνθέτουν μαζί με όλες τις υπόλοιπες περιοχές του νομού, ένα τόπο άξιο να επισκεφτεί και να ανακαλύψει κανείς.

Ο Εθνικός δρυμός Βίκου  Αώου βρίσκεται στο ΒΑ άκρο της οροσειράς της Πίνδου και περιλαμβάνει το φαράγγι του Βίκου, τη χαράδρα του Αώου και τον ορεινό όγκο της Τύμφης. Το ανάγλυφο της περιοχής χαρακτηρίζεται για τις εναλλαγές του τοπίου με έντονες αντιθέσεις, όπου οι απότομες χαράδρες εναλλάσσονται με τις ήρεμες πλαγιές των βουνών και το γκρίζο των βράχων με το πράσινο του δάσους. Τη μορφολογία της περιοχής συμπληρώνουν οι παραδοσιακοί οικισμοί του Ζαγορίου και τα γραφικά χωριά της Κόνιτσας, που δένουν αρμονικά με το ανάγλυφο του εδάφους. Στο Δρυμό βρίσκουν καταφύγιο τα πιο σπάνια αρπακτικά πτηνά και ζώα, της ελληνικής πανίδας, όπως η αρκούδα, ο λύκος, το τσακάλι και το αγριόγιδο. Έχουν επίσης καταγραφεί 10 είδη αμφιβίων με πιο αξιόλογο τον αλπικό τρίτωνα (triturus alpestris), με βιότοπο την Δρακόλιμνη, καθώς και 20 είδη ερπετών με χαρακτηριστικότερο τη σαύρα της Πίνδου (algyroides nigropunctatus). Ο Δρυμός προσφέρει στους επισκέπτες του μοναδικές ευκαιρίες για κανόε-καγιάκ (Αώος), αναρρίχηση (κορυφή της Αστράκας), για ορειβασία και περιπάτους σε ήρεμα μονοπάτια, όπου κανείς μπορεί να παρατηρήσει τη φύση.

 

Νομός Τρικάλων

Ελάτη, Περτούλι, Καλαμπάκα, Καστράκι και άλλα πολλά είναι ακόμα τα όμορφα χωριά του νομού Τρικάλων που τα τελευταία χρόνια «κλέβουν» την καρδιά μας, ειδικότερα το χειμώνα, όταν «στολίζονται» στα λευκά και μας υποδέχονται για αξέχαστες στιγμές. Η επίσκεψη στα μοναστήρια των Μετεώρων είναι μοναδική εμπειρία που κόβει την ανάσα και επιβάλλεται, ενώ αξίζει πολύ και το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου.

 Η Ελάτη, ένα χωριό μέσα στα έλατα όπως μαρτυρία και το όνομά του, είναι το μεγαλύτερο του ορεινού όγκου των Τρικάλων.  Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε ύψος 950 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα, ενός βουνού απέναντι από τα Μετέωρα. Είναι ορμητήριο για πολλές διαδρομές σε δασικά  μονοπάτια, γι’ αυτό και είναι αγαπημένος προορισμός των φυσιολατρών αλλά και των σκιέρ, αφού κοντά της βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου.  Η Ελάτη των τελευταίων δεκαετιών γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, προσφέροντας στους επισκέπτες της  διαμονή υψηλών προδιαγραφών  και  γεύσεις από την τοπική παραδοσιακή της κουζίνα. Είναι αναμφίβολα η κοσμοπολίτισσα του νομού Τρικάλων!

Τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων δεσπόζουν επιβλητικά στην Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων. Αυτό το μεγαλούργημα της φύσης αποκαλύπτει όλο του το μεγαλείο αιώνες τώρα, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας.

Τα Μετέωρα που έχουν χαρακτηριστεί το δεύτερο Άγιον Όρος συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και έξι περίπου αιώνες.

Στη θέα των ιερών βράχων ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από την εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια αυτού του γιγαντιαίου πέτρινου συμπλέγματος. Τα ασκητικά παραπήγματα στους βράχους μαρτυρούν την αδιάψευστη παρουσία των πρώτων μοναχών που αφιερώθηκαν ψυχή τε και σώματι στο Θεό

Τα πρώτα μοναστήρια κτίστηκαν με πολλή επιμέλεια και δεξιοτεχνία κατά τον 14ο αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων ορισμένα από αυτά ανακατασκευάστηκαν και άλλα υπέστησαν σημαντικές επισκευές προκειμένου να συμπληρωθούν, και να δοθεί έτσι το τελικό αρχιτεκτονικό τους σχήμα. Έκτοτε ορθώνουν το ανάστημά τους στις κορυφές των βράχων δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι αποτελούν το φυσικό τους τελείωμα.

Η ανάβαση παλαιότερα γινόταν με σκαλωσιές στηριγμένες σε δοκάρια σφηνωμένα μέσα στους βράχους, με δίχτυ, και λίγο αργότερα με ανεμόσκαλες. Σήμερα οι προσκυνητές-επισκέπτες χρησιμοποιούν τις σκάλες που λαξεύτηκαν στα βράχια, εξασφαλίζοντας έτσι μία άνετη και ασφαλή ανάβαση στα μοναστήρια.

Ανάμεσα στους επιβλητικούς όγκους των Μετεώρων ξεπροβάλει το γραφικό χωριό Καστράκι. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και αποτελεί μαζί με το σύνολο της περιοχής των Μετεώρων μνημείο της φύσης και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αναγνωρισμένο από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Απέχει μόλις 2 χλμ από τα Μετέωρα. Διαθέτει άνετη διαμονή σε ξενώνες και ξενοδοχεία.

 

Νομός Καρδίτσας

 

Ο νομός Καρδίτσας απλώνεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας. Συνορεύει βόρεια με το νομό Τρικάλων, ανατολικά με τους νομούς Λάρισας και Φθιώτιδας, νότια με τους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας και δυτικά με τους νομούς Άρτας και Τρικάλων.

Ο νομός διασχίζεται από ποτάμια, που πηγάζουν από τα κατάφυτα βουνά. Ο ταξιδιώτης που αγαπά τη φύση και την αναζήτηση, μαγεύεται. Την προσοχή του τραβούν επίσης η αρχιτεκτονική των σπιτιών στα χωριά και τα μνημεία.

Εκτός από την πόλη της Καρδίτσας, που είναι πρωτεύουσα του νομού, άλλες σημαντικές πόλεις είναι το ορεινό Μουζάκι, ο πεδινός Παλαμάς και οι Σοφάδες.

Το Μουζάκι  είναι χτισμένο στις υπώρειες του Ίταμου και πλάι στον χείμαρρο Πάμισο. Σπίτια παλιά δεν υπάρχουν καθώς το χωριό πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς το 1943. Στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται τα ερείπια των Αρχαίων Γομφών, μιας πόλης που κατέστρεψε ο Ιούλιος Καίσαρ, επειδή δεν του δήλωσε υποταγή.

Ο Παλαμάς έχει 6.000 κατοίκους. Η αρχαία μυθολογική παράδοση λέει ότι τον έχτισαν Τιτάνες. «Τιτάνια», λέγονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται στην κωμόπολη.

Η Καρδίτσα είναι χτισμένη στο δυτικό άκρο του εύφορου θεσσαλικού κάμπου και αποτελεί διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού. Το μεγάλο πάρκο “Παυσίλυπο”, οι πεζόδρομοι και οι μικροί πευκώνες ανάμεσα σε παλαιά και σύγχρονα κτίρια δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην πόλη.

Σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της φύσης και της εξερεύνησης η πόλη της Καρδίτσας προσφέρει ένα ψηφιδωτό εμπειριών για όλα τα γούστα. Εφοδιασμένη με μια ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά, εξαιρετική τοπική κουζίνα, υποδομή για αναρίθμητες δραστηριότητες αλλά και άμεση πρόσβαση σε ιστορικά αξιοθέατα, εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.

 

Το ποδήλατο εδώ θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς της αφού ιστορικά θεωρείται το «επίσημο» μέσο μετακίνησης για όλους τους κατοίκους. Το ανεπτυγμένο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων της πόλης έχουν δώσει δικαίως το όνομα «το Άμστερνταμ της Ελλάδας» στην πόλη καθώς είτε με ιδιόκτητο ποδήλατο είτε νοικιάζοντάς ένα σε έναν από τους δημοτικούς σταθμούς αυτόματης μίσθωσης μπορεί κανείς να φθάσει παντού, ακόμα και στα αξιοθέατα λίγο έξω από την πόλη όπως το δάσος της Παπαράντζας, ή αλλιώς «Χίλια Δέντρα», έναν καταπράσινο τόπο αναψυχής από τα Οθωμανικά χρόνια που παραμένει δημοφιλής.

 

 

Μια ώρα οδήγηση δυτικά της Καρδίτσας βρίσκεται ένας από τους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας: η Λίμνη Πλαστήρα. Η μαγευτική διαδρομή γύρω της, συνεπαίρνει, με τις κατάφυτες πλαγιές και τα ανεπανάληπτα τοπία που σε σημεία θυμίζουν τις Άλπεις. Ιδανική για χαλάρωση, η Λίμνη Πλαστήρα προσφέρεται επίσης και για αναρίθμητες δραστηριότητες, όπως θαλάσσια σπορ, ορειβασία, ιππασία, τοξοβολία ή αλεξίπτωτο πλαγιάς, για τους τολμηρούς. Γύρω από τη λίμνη, 18 παραδοσιακά χωριά προσφέρουν απλόχερα τη φιλοξενία τους, από το τουριστικά ανεπτυγμένο Νεοχώρι και τα Καλύβια Πεζούλας, μέχρι την καλοκρυμμένη Καστανιά, την παραμυθένια Νεράιδα και τον όμορφο Μπελοκομύτη με το ομώνυμο Εκπαιδευτικό Δάσος.

 

Νομός Ευρυτανίας

 

Αγκαλιασμένη από μια ονειρική φύση με πυκνά δάση από έλατα, πλατάνια και καστανιές, γεμάτη ποτάμια, ρυάκια προστατευμένη από τους περήφανους ορεινούς όγκους με τις χιονισμένες βουνοκορφές, η Ευρυτανία είναι ένα πραγματικό στολίδι της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η φυσική της ομορφιά είναι μοναδική, αλλά και ο αέρας που αναπνέει είναι από τους καθαρότερους του κόσμου.

Πράγματι, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής της UNESCO του 1991, η Ευρυτανία θεωρείται μία από τις πέντε πρώτες περιοχές του κόσμου σε καθαρότητα περιβάλλοντος και αποτελεί τη «βάση» για τις μετρήσεις των ερευνητικών κέντρων, εφόσον θεωρείται ότι η μόλυνσή της είναι μηδενική.

Το Καρπενήσι με το χιονοδρομικό του κέντρο και τα γύρω χωριά, όπως επίσης το μοναστήρι στον Προυσσό είναι αληθινά μοναδικοί χειμερινοί προορισμοί.

Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον Εύρυτο, ήρωα των Ευρυτάνων της Αιτωλίας, βασιλιά της Οιχαλίας.

Το Καρπενήσι είναι πρωτεύουσα του νομού, χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Τυμφρηστού – υψόμετρο 960-, πνιγμένο στα έλατα, τα πεύκα και τις καστανιές, το Καρπενήσι είναι από τις ωραιότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Εξορμήσεις σε ελατοσκέπαστες πλαγιές, ράφτινγκ σε κρυστάλλινα ποτάμια, κανό στα γαλήνια νερά της Λίμνη Κρεμαστών, διάσχιση φαραγγιών, βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια των ορεινών χωριών της, ιππασία, ειδικές ορεινές διαδρομές με τζιπ, διαμονή σε ατμοσφαιρικούς ξενώνες και γεύσεις παραδοσιακές…

Ο λόγος που αξίζει να επισκεφθεί κανείς την Ευρυτανία είναι αναμφίβολα τα ορεινά παραδοσιακά χωριά της, που φωλιάζουν στις δασωμένες πλαγιές της Καλιακούδας, της Χελιδόνας και των Αγράφων. Χτισμένα σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον, από πέτρα και ξύλο, φανερώνουν την τέχνη και το μεράκι των ανθρώπων που τα δημιούργησαν.

Γοητευτικό, δυσπρόσιτο και επιβλητικό, τα οφαράγγι  “Πάντα Βρέχει” είναι ένα από τα πιο ξακουστά αξιοθέατα της Ευρυτανίας. Η άγρια ομορφιά του και η δύσκολη πρόσβαση προκαλούν ακόμη περισσότερο τον επισκέπτη να το ανακαλύψει.

Το “Πάντα Βρέχει” είναι ένα απόκρημνο φαράγγι στο οποίο σχηματίζονται μικροί καταρράκτες κατά τέτοιο τρόπο που δημιουργούν την αίσθηση βροχής σ’ όποιον στέκεται από κάτω. Η πολυποίκιλη βλάστηση και η πλούσια πανίδα κάνουν το φαράγγι αυτό έναν από τους τελευταίους ίσως ανέγγιχτους ακόμα φυσικούς θησαυρούς του πλανήτη μας.

Ειδυλλιακή ατμόσφαιρα που μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμορφα χρώματα, πυκνή βλάστηση και κύριο συστατικό το νερό.

Το φαράγγι έχει σχηματιστεί από τον ποταμό Κρικελλιώτη και τα νερά του είναι παγωμένα και κρυστάλλινα ενώ έχει περίπου 100 μ. μήκος. Τρεχούμενα νερά και επιβλητικοί καταρράκτες στολίζουν το τοπίο και με τα ορμητικά νερά τους δίνουν στο έδαφος διάφορα σχήματα.

Αν είστε λάτρεις των extreme sports, η περιοχή είναι ιδανική ανάλογα – φυσικά με την εποχή που θα επιλέξετε να πάτε.

Στην περιοχή υπάρχουν ειδικοί δάσκαλοι για υπαίθριες δραστηριότητες που θα διευκολύνουν την πρόσβασή σας και θα σας καθοδηγήσουν με ασφάλεια.

Η διαδρομή που οδηγεί στο φαράγγι είναι εκπληκτική με το μεγαλείο της φύσης να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα γειτονικά χωριά, οι κατάφυτες πλαγιές, τα πανύψηλα έλατα, τα περίτεχνα βράχια που κρέμονται πάνω από το δρόμο και το καταπράσινο όρος της Καλιακούδας θα σας κρατούν συντροφιά κατά τη διάρκεια της συναρπαστικής σας περιήγησης.

 

Νομός Φθιώτιδας

 

Στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας βρίσκεται το Λίκνο των Αμφικτιονιών, Η “Εύφορος Φθία”. Τοπία απέραντου φυσικού κάλλους και ένα πλήθος ιστορικών μνημείων συνθέτουν το ψηφιδωτό της Φθιώτιδας, εξασφαλίζοντας έναν ιδανικό συνδυασμό – πρόκληση για τουρίστες -με ποικίλα ενδιαφέροντα. Τέσσερις χιλιάδες τριακόσια εξήντα οκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, όπου εναλλάσσονται καταπράσινες οροσειρές, λίμνες, εντυπωσιακά φαράγγια, ιαματικές πηγές και δαντελωτά ακρογιάλια.

Με μια σειρά όμορφων παραθαλάσσιων χωριών αλλά και πολλούς ορεινούς οικισμούς που αναπτύσσονται πια τουριστικά, ο νομός Φθιώτιδας κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους. Εκτός από κάποια αξιοθέατα ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας, αξίζει να φάτε παραδοσιακό ψητό κρέας στις τοπικές ταβέρνες και να ακούσετε ιστορίες για τον Άρη Βελουχιώτη και τη γέφυρα του Γοργοποτάμου.

Πόλος έλξης για τους φυσιολάτρες, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Αρχαία μνημεία, μοναστήρια κι εκκλησιές της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου εμπλουτίζουν το φυσικό ανάγλυφο σ’ αυτό το σημαντικό κομμάτι της ελληνικής γης, που αποτελεί και το συγκοινωνιακό κόμβο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα.

Η πανέμορφη φύση της Φθιώτιδας προσφέρεται τόσο για χειμερινό, όσο και για θερινό τουρισμό. Ο ταξιδευτής μπορεί εδώ να απολαύσει το χειμώνα, σκι στα χιονισμένα βουνά ή εκδρομές στα πυκνά δάση, ενώ το καλοκαίρι, το δροσερό πράσινο του βουνού και το ειδυλλιακό γαλάζιο της θάλασσας. Τόπος που υπόσχεται αξέχαστες διακοπές, η Φθιώτιδα, διαθέτει ένα ακόμα πλεονέκτημα: τις φημισμένες ιαματικές πηγές, στις οποίες κάθε χρόνο καταφεύγουν χιλιάδες επισκέπτες, για ανακούφιση και θεραπεία.

Πανέμορφες παραλίες για όλα τα γούστα και για κάθε διάθεση βρίσκονται στην πλευρά του νομού Φθιώτιδας, που βρέχεται από τα νερά του Β. Ευβοϊκού και του Μαλιακού κόλπου. Ακρογιαλιές με άμμο ή βότσαλα, απάνεμοι κολπίσκοι και γραφικά λιμανάκια, υπόσχονται στους ταξιδευτές τη γαλήνη που προσφέρει η θέα της θάλασσας, απολαυστικό κολύμπι στα διάφανα νερά της, φρέσκο ψάρι και ευκαιρίες για ψάρεμα στις αμμουδερές αλλά και στις βραχώδεις ακτές.

‘Ενα οδοιπορικό στα παράλια του νομού, θα μπορούσε να ξεκινήσει από την ιστορική κωμόπολη Λάρυμνα, λίγα χιλιόμετρα δεξιά της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. ‘Εχει όμορφες, ερημικές ακρογιαλιές και το νησάκι Λαγονήσι (πολύ κοντά στην ακτή), η μετάβαση στο οποίο γίνεται με καίκι. Στη Λάρυμνα βρίσκεται και ο περίφημος Κυματοθραύστης, που χρονολογείται μεταξύ 6ου και 4ου π.Χ. αιώνα.

 

Νομός Φωκίδας

 

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών τον έκαναν πασίγνωστο, αλλά ο νομός Φωκίδος έχει κι άλλα ενδιαφέροντα και όμορφα μέρη. Ιδανικός για αγροτουρισμό και με αναπτυγμένη τουριστική υποδομή, ικανοποιεί όποιον βρεθεί εκεί. Η Ιτέα, το Γαλαξίδι, η ιστορική Γραβιά και τα γραφικά ορεινά χωριά του νομού που είναι διάσπαρτα μέσα στα δάση. είναι ιδανικοί κοντινοί προορισμοί για εξορμήσεις.

Η πρωτεύουσα του νομού, η Άμφισσα, είναι μία γραφική πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Έλατος, στην άκρη ενός απέραντου ελαιώνα. Αποτελεί το εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νομού, διατηρώντας το παραδοσιακό της χρώμα.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα της πόλης, αξίζει να επισκεφθείτε το κάστρο της Ωριάς με λείψανα όλων των ρυθμών δόμησης, τον βυζαντινό μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας  με  τοιχογραφίες του ονομαστού ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, το βυζαντινό ναό του Σωτήρος, τα σπίτια των αρχηγών της Επανάστασης Δυοβουνιώτη και Πανουργιά, και τη «Λυκότρυπα», τάφο μυκηναϊκής περιόδου σκαλισμένο σε βράχο.

Το Γαλαξίδι είναι μία παραθαλάσσια, ιστορική και γραφική κωμόπολη. Διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς διέθετε έναν από τους πιο δυνατούς ναυτικούς στόλους. Το γραφικό λιμανάκι, τα πολλά αρχοντικά και οι εκκλησίες προσδίδουν ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη. Το Γαλαξίδι έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός και τον διακρίνει η αρχιτεκτονική των καπετανόσπιτων.

Η Γραβιά είναι ένα χωριό, γνωστό για την ιστορική μάχη που δόθηκε εκεί από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τα παλικάρια του στις 8 Μαΐου του 1821, προκειμένου να εμποδίσουν την προέλαση του Ομέρ Βρυώνη προς την Πελοπόννησο. Η επέτειος της μάχης εορτάζεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις. Επισκεφθείτε την προτομή του ήρωα Οδυσσέα Ανδρούτσου, το ιστορικό χάνι που αναστηλώθηκε πρόσφατα, το αξιόλογο μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου και το κοινοτικό μουσείο στο Καστέλλι, με αρχαιολογικά ευρήματα, εικόνες, χειρόγραφα και τοπικές φορεσιές.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης ξένων τουριστών στη χώρα μας, ενώ προσελκύει επίσης πολλούς Έλληνες εκδρομείς. Ο οικισμός των Δελφών, η περιοχή όπου ιδρύθηκε και άκμασε το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε μία μοναδική θέση στον Παρνασσό, προσφέροντας μία εντυπωσιακή πανοραμική θέα. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως οι Δελφοί ήταν το σημείο όπου η γη αγγίζει το θείο, ο ομφαλός της γης.

Η Ιτέα είναι μία όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη. Εδώ το Πάσχα είναι από τα πλέον φημισμένα στη Φωκίδα, με ψήσιμο αρνιών στους δρόμους, τελείως παραδοσιακά. Το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα στις υπέροχες παραλίες Τροκαντερό και Μαϊάμι, που έχουν βραβευτεί με γαλάζιες σημαίες, καθώς και στις παραλίες του Ξενία και της Ευαγγελίστριας.

Στη Φωκίδα με το τεράστιο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ο επισκέπτης θα ταξιδέψει στο ένδοξο παρελθόν της περιοχής. Θα απολαύσει στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης στα πανέμορφα παραθαλάσσια θέρετρα. Θα ξεφύγει από την πεπατημένη και θα ζήσει μοναδικές εμπειρίες.

 

Νομός Αιτωλοακαρνανίας

 

Ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Ελλάδας, με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό, με πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και πολλά ιστορικά μνημεία, πλούσια και άγρια φυσική ομορφιά, αποτελεί ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες γεωγραφικές περιοχές της χώρας  μας.

Το ιστορικό Μεσολόγγι, η γραφική και τουριστική Ναύπακτος, οι όμορφοί και φιλόξενοι  παραθαλάσσιοι οικισμοί του Μύτικα, του Αστακού και της Αμφιλοχίας βορειότερα, το μαγευτικό Αιτωλικό μια κωμόπολη χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα καθώς και τα χωριά του Αγρινίου αξίζουν μια επίσκεψη και εξερεύνηση από αυτούς που αρέσκονται στην ανακάλυψη της εγχώριας ομορφιάς.

Λιμνοθάλασσες, ποτάμια, λίμνες, αχανείς οροσειρές με παρθένα δάση, κοιλάδες με σπάνια αγριολούλουδα, φαράγγια ακρογιαλιές και πεντακάθαρες θάλασσες είναι μερικά ακόμη φυσικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον νομό. .

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο  νομός αιτωλοακαρνανίας συγκεντρώνει τα περισσότερα Κάστρα από κάθε άλλον στην Ελλάδα! Το κάστρο της Ναυπάκτου, το κάστρο-φρούριο του Μεσολογγίου, το κάστρο της Βόνιτσας, το κάστρο-πύργος της Παραβόλας, το κάστρο Κεχροπούλα, το κάστρο του Γρίβα και μερικά πιο μικρά ακόμα, μαζεμένα όλα εδώ αφήνουν το στίγμα της ιστορίας και της γοητείας του τόπου.

Από τα «θρυλικά» ποτάμια της  Αιτωλοακαρνανίας που αξίζει να αναφέρουμε είναι και ο Εύηνος  ο οποίος προσφέρεται  για μια σειρά από δραστηριότητες από τους λάτρεις των σπορ και της περιπέτειας.

Είναι γνωστός από την Μυθολογία , το πέρασμα του Ηρακλή και τον Κένταυρο Νέσσο και πήρε το όνομα του από τον βασιλιά Εύηνο που πνίγηκε στα νερά του .

Στο σημείο Χάνι Μπανιά δραστηριοποιείται η Ελληνική Ομοσπονδία Κανό-Καγιάκ, παραδοσιακές ταβέρνες, τουριστικά καταλύματα και εταιρείες που διοργανώνουν υπαίθριες δραστηριότητες (ράφτινγκ, κανό-καγιάκ, καταρρίχηση, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, ιππασία, τοξοβολία, πεζοπορία, εναέριο πέρασμα) στην περιοχή του Εύηνου.

Ο Εύηνος ποταμός αποτελεί ένα πανέμορφο, εύκολο και ευχάριστο ποτάμι, για αρχάριους και όχι μόνο. Πρόσφατα, αναδείχθηκε ένας από τους 10 κορυφαίους προορισμούς για rafting στην Ελλάδα, καθώς η εμπειρία της κατάβασης ποταμού αποκαλύπτει απίστευτες εικόνες φύσης, γάργαρα νερά, τη βιοποικιλότητα των παρόχθιων περιοχών, αλλά και στολίδια πολιτισμού, όπως τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

 

Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας! Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας!

Το Bike Odyssey διασχίζει 8 Νομούς της Ελλάδας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.