B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Τα βουνά & οι κορυφές του Bike Odyssey

Ας εξευρευνήσουμε τα βουνά της Πίνδου που συναντά το Bike Odyssey:

ΔΟΚΙΜΙ

Το Δοκίμι είναι ένας επιμήκης ορεινός όγκος με κατεύθυνση περίπου Β-Ν που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Πίνδο. Πρόκειται για ένα σχετικά ομαλό συγκρότημα όχι ιδιαίτερα υψηλών κορυφών αφού η ομώνυμη ψηλότερη φτάνει μόλις τα 1972 μέτρα. Μαζί με τη Μοράβα (υψ. 1845 μ.) και το Χιόλι (υψ. 1855 μ.) αποτελούν μια τριάδα συχνότατων ορειβατικών διαδρομών μας, με ποικίλες αφετηρίες σε κάθε εποχή του χρόνου αφού δεν παρουσιάζουν τεχνικές δυσκολίες.Τα βουνά & οι κορυφές του Bike Odyssey
Το συγκρότημα οριοθετείται βόρεια από τον αυχένα του Ζυγού στα 1660 μέτρα και το Μετσοβίτικο ρέμα. Νότια, το Σκληνασιώτικο ρέμα και ο αυχένας Κιάτρα Μπράστα αποτελούν τα σύνορα με την Τριγγία, ενώ στα δυτικά είναι ο Ασπροπόταμος που το χωρίζει από την οροσειρά του Λάκμου,
Χωματοβούνι είναι το Δοκίμι με τον εύθρυπτο φλύσχη σαν βασικό υπόβαθρο και τοπικές εμφανίσεις οφιόλιθων με χαρακτηριστικά πρασινωπά χρώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό πυκνών δασών –οξιάς κυρίως που φτάνουν συχνά μέχρι τα ψηλότερα σημεία και αφθονία νερών που γεννούν ρέματα και στηρίζουν την κτηνοτροφία στα υποαλπικά λιβάδια.

 

ΤΡΙΓΓΙΑ

Η Τριγγία είναι ορεινό συγκρότημα της νότιας Πίνδου στο δυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων. Το όνομά της το έχει λάβει από την ομώνυμη υψηλότερη κορυφή της (2.204 μέτρα).
Η Τριγγία είναι κατάφυτη από μεγάλα δάση ελάτης, ενώ σε χαμηλότερο υψόμετρο κυριαρχούν φυλλοβόλα είδη, όπως η βελανιδιά, ο σφένδαμος και ο ψευτοπλάτανος. Σε υψόμετρο πάνω από τα 1.700 μέτρα υπάρχουν εκτεταμένα αλπικά λειβάδια, όπου γίνεται συστηματική βόσκηση κατά τη θερινή περίοδο. Οι άφθονες πηγές της Τριγγίας τροφοδοτούν μερικούς από τους πρώτους σημαντικούς παραποτάμους του άνω ρου του Αχελώου, του επονομαζόμενου και Ασπροποτάμου. Οι βόρειες και ανατολικές κλιτύες του συγκροτήματος ανήκουν στη λεκάνη απορροής του ποταμού Πηνειού.
Στις πλαγιές της Τριγγίας βρίσκονται τα χωριά Ελάφι, Κρανιά και Δολιανά, Κλεινός, Καλογριανή και Παλαιοχώρι. Στη θέση Ανοιξιάτικα σε υψόμετρο 1.450 μέτρων, κοντά στο χωριό Κλεινός, υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο χωρητικότητας 35 ατόμων. Η περιοχή έχει πλέον καταστεί δημοφιλής ορειβατικός και χιονοδρομικός προορισμός.

Τα βουνά & οι κορυφές του Bike Odyssey

 

 

 

 

 

 

ΝΕΡΑΙΔΑ

Η Νεράιδα είναι ορεινό συγκρότημα της νότιας Πίνδου στο δυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων. Συνδέεται με το γειτονικό συγκρότημα της Τριγγίας μέσω του αυχένα Γκολέμι (1.700 μ). Η ψηλότερη κορυφή της Νεράιδας είναι η Μπριτσιάνα 2.144μ η οποία βρίσκεται στο μέσω του βουνού.

Τα βουνά & οι κορυφές του Bike Odyssey

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΡΑΒΑ

Το βουνό βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Νομού Καρδίτσας. Είναι κομμάτι των Αγράφων και ανήκει στη νότια Πίνδο. Χωρίζεται από το βουνό Καραβούλα με το οροπέδιο της Αργιθέας, και από το Βουτσικάκι με το διάσελο της Καζάρμα. Κορυφές του είναι το Τύμπανο 1.758μ. και μια άλλη ανώνυμη στα 1.857 μέτρα. Το υψόμετρο του βουνού φτάνει τα 2.184 μέτρα.

Τα βουνά & οι κορυφές του Bike Odyssey

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ 

Τα Βαρδούσια (ή Κόρακας) είναι σύμπλεγμα βουνών που περιλαμβάνει το νοτιότερο άκρο της Πίνδου στη Στερεά Ελλάδα. Υψώνεται στα βορειοδυτικά της Φωκίδας, με ένα μικρό τμήμα του όρους να επεκτείνεται και στη Φθιώτιδα. Είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ρούμελης μετά την Γκιώνα, με ύψος που φτάνει τα 2.495 μέτρα.
Ο κύριος όγκος των Βαρδουσίων υψώνεται στα εδάφη της επαρχίας Δωρίδας του νομού Τα βουνά & οι κορυφές του Bike OdysseyΦωκίδας, ενώ μικρό τμήμα του στα βόρεια υπάγεται στο νομό Φθιώτιδας. Τα Βαρδούσια αποτελούνται από τρία συγκροτήματα κορυφών, το βόρειο, το δυτικό και το νότιο. Το βόρειο συγκρότημα χαρακτηρίζεται από ομαλές κορφές, το δυτικό παρουσιάζει πολλές απόκρημνες και ανεξάρτητες μεταξύ τους κορυφές, ενώ το νότιο, που είναι και το υψηλότερο, σχηματίζει μία απόκρημνη και μεγάλη σε μήκος κορυφογραμμή. Είναι από τις ελάχιστες οροσειρές της Ελλάδας που έχουν αλπικό χαρακτήρα. Η οροσειρά ορίζεται από τους ποταμούς Μόρνο, Εύηνο και Κοκκινοπόταμο και έχει πλούσια χλωρίδα. Μεγάλο τμήμα της επιφάνειας της καλύπτεται από δάση ελάτης, βελανιδιάς και κέδρων ενώ στα εκτεταμένα υψίπεδα που σχηματίζονται ανάμεσα στις κορυφές βόσκουν μεγάλα κοπάδια προβάτων και γιδιών. Πολλά σημεία του βουνού είναι κατάλληλα για ορειβασία ενώ στις πλαγιές των Σκόρδων λειτουργούν δύο ορειβατικά καταφύγια.
Ψηλές κορυφές των Βαρδουσίων είναι ο Κοκκινιάς (2.404 μ.), η Πυραμίδα (2.348 μ.), η Μεγάλη Σούφλα ( 2.340 μ.), η Πλάκα ( 2.320 μ.), το Βουνό της Χωμήριανης ή Μεγάλη Χούνη (2.294 μ.), η Αλογόραχη (2.265 μ.), το Βουνό της Κωστάριτσας (2.216 μ.), το Κάτω Ψηλό (2.140 μ.), το Γιδοβούνι (2.065 μ.), το Σινάνι (2.055 μ.) και άλλες.
Το αρχαίο ελληνικό όνομα των Βαρδουσίων είναι Κόραξ, ονομασία που επιβιώνει μέχρι σήμερα στον τοπικό πληθυσμό ο οποίος τη χρησιμοποιεί για την υψηλότερη κορυφή. Ο Στράβων τα ονόμαζε μέγιστον όρος εξαιτίας του ύψους του.
Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 στα Βαρδούσια έδρασαν και προφυλάχτηκαν, στις λεγόμενες αποκλείστρες (ορεινά σπήλαι που χρησιμοποιήθηκαν ως φυσικά οχυρά), οι εξεγερμένοι κάτοικοι των γύρω χωριών.

 

 

 

ΒΕΛΟΥΧΙΤα βουνά & οι κορυφές του Bike Odyssey

Ο Τυμφρηστός ή Βελούχι είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας. Έχει υψόμετρο 2.315 μέτρα και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα των νομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Περικλείεται στα βόρεια από τα Άγραφα, και στα νότια από τα Βαρδούσια και την Καλιακούδα. Ανατολικά του βρίσκεται ο κάμπος του Σπερχειού. Καλύπτεται από πυκνά δάση και είναι ελατοσκέπαστος στο μεγαλύτερο μέρος του. Στις πλαγιές του είναι κτισμένο το Καρπενήσι. Από αυτόν πηγάζουν οι ποταμοί Σπερχειός και Καρπενησιώτης. Κοντά στις κορυφές του σχηματίζεται Αλπική λίμνη.
Στην αρχαιότητα το βουνό ονομαζόταν Τυμφρηστός ή Τεφραστός ή Τυφρηστός. Σύμφωνα με μία εκδοχή η ονομασία του οφείλεται σε ομώνυμο μυθικό πρόσωπο. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, που υποστηρίζεται περισσότερο από τις παραλλαγές Τεφραστός ή Τυφρηστός, η ονομασία προέρχεται από την λέξη τέφρα, επειδή ο γυμνός όγκος του βουνού έχει το χρώμα της τέφρας. Η ονομασία Βελούχι λέγεται ότι εμφανίστηκε την μεσαιωνική περίοδο. Συναντάται για πρώτη φορά σε γραπτό κείμενο το 1453.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.