B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Προετοιμασία μεγάλων αγώνων

Φτάνοντας στην τελευταία εβδομάδα πριν τον αγώνα και ενώ έχετε ήδη αρχίσει την ξεκούραση, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια της περίσσιας ενέργειας να σας «ανησυχούν». Αισθάνεστε δυνατοί, γεμάτοι ζωντάνια και περιμένετε με αγωνία να περάσουν οι ημέρες για να σταθείτε μπροστά στη γραμμή της εκκίνησης. Αυτή η αίσθηση της «γεμάτης ενέργειας» μπορεί να σας παρασύρει σε κάποια τρέλα της τελευταίας στιγμής.

agonasΚαι τι εννοώ; Την τελευταία ημέρα πριν τον αγώνα και ενώ λέτε να βγείτε για μια μικρή χαλαρή βόλτα τελικά καταλήγετε να κάνετε κάτι λιγότερο από ένα τρίωρο ποδήλατο! Το αποτέλεσμα είναι το επόμενο πρωινό να είστε στη γραμμή της εκκίνησης με βαριά τα πόδια. Όσο δυνατή κι αν είναι αυτή η αίσθηση της ανυπομονησίας για να εξωτερικεύσετε την ενέργειά σας, θα πρέπει να συγκρατηθείτε.

Ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο ημέρες, θα πρέπει να ξεκουραστείτε όσο μπορείτε περισσότερο, με την προηγούμενη του αγώνα να κάνετε το πολύ μια ώρα χαλαρής ποδηλασίας.

Την τελευταία εβδομάδα οι ώρες της προπόνησης είναι πολύ λίγες, έχετε όλο το χρόνο να ετοιμαστείτε σε οργανωτικό επίπεδο για τον αγώνα αλλά και να δουλέψετε πάνω στο θέμα της ψυχολογίας.

Θα πρέπει:
• να φροντίσετε ώστε το ποδήλατό σας να δουλεύει τέλεια
• να έχετε δεύτερο ζευγάρι διαθέσιμες ρόδες, εργαλεία και ανταλλακτικά για τυχόν ζημιές και προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν
• να σκεφτείτε, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τα ρούχα που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς να έχετε πάντα μαζί σας και πιο ζεστά ρούχα σε περίπτωση που επιδεινωθεί πολύ ο καιρός.
• θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε μαζί σας κάποιο φαρμακείο με κάποια βασικά φάρμακα σε περίπτωση εκδορών, πόνων ή τσιμπημάτων από έντομα.
• αν έχετε κάποιον συνοδό μαζί σας, εκτός από τα προαναφερθέντα που θα πρέπει να κουβαλάει, φροντίστε να έχετε και κάποια κουβέρτα και καρέκλα σε περίπτωση που θα χρειαστούν.
•  φροντίστε να γνωρίζετε καλά τους κανονισμούς της διοργάνωσης, ώστε να μπορέσετε να συντονιστείτε με το συνοδό σας χωρίς να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τους διοργανωτές.

Οργανώστε την τροφοδοσίας σας
Θα πρέπει από πριν να ξέρετε πότε και τι είδος τροφής θα φάτε και θα πιείτε. Έτσι, θα διευκολύνετε και το συνοδό σας, ώστε να σας υποστηρίξει καλύτερα και να φτάσετε δυνατότερος στη γραμμή του τερματισμού.

Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο
Στο θέμα της ψυχολογίας είναι σημαντικό την τελευταία εβδομάδα να σκεφτείτε τον αγώνα και να φανταστείτε τον εαυτό σας μέσα σ’ αυτόν. Τόσο σε καλές  όσο και σε άσχημες στιγμές που όμως θα τις περνάτε με επιτυχία.

Ο θετικός τρόπος σκέψης είναι το κλειδί της επιτυχίας σε αυτού του είδους τους αγώνες.

Πολλές φορές δεν τερματίζει ο καλύτερα προπονημένος αλλά αυτός που έχει την ικανότητα να ξεπερνάει τις δυσκολίες που του παρουσιάζονται στο δρόμο του.

Ξημέρωσε η μεγάλη μέρα
Την ημέρα του αγώνα φροντίστε να είστε αρκετά νωρίς στο χώρο της εκκίνησης για να έχετε χρόνο να ετοιμαστείτε.

Κατά τον αγώνα φροντίστε τα παρακάτω:
1. Κρατήστε το δικό σας τέμπο, κρατήστε το ρυθμό που έχετε σχεδιάσει και προπονηθεί. Άλλοι ποδηλάτες, το πιο πιθανό, είναι να πηγαίνουν γρηγορότερα από εσάς και θα είναι μεγάλο λάθος να παρασυρθείτε από το ρυθμό τους. Επίσης, θα είναι ευκολότερα τα πράγματα για εσάς αν καθίσετε στο τέλος του γκρουπ. Αυτό θα σας προφυλάξει από το να παρασυρθείτε από ανοίγματα και εναλλαγές του ρυθμού.

  1. Μελετήστε από πριν τη διαδρομή και ακολουθήστε τη χωρίς να παρασύρεστε από λάθη άλλων αθλητών. Έτσι θα αποφύγετε να χάσετε τη διαδρομή σε περίπτωση λάθους των προπορευόμενων αθλητών.
  2. Κάντε αυτό που πρέπει τη σωστή στιγμή χωρίς να σκέπτεστε το λίγο χρόνο που μπορεί να χάσετε, γιατί αργότερα μπορεί να χάσετε ώρες εξαιτίας αυτού που δεν κάνατε.
  3. Αν τυχόν κατά τη διάρκεια του αγώνα κάτι πήγε στραβά και χάσατε πολύ χρόνο ή δεν αισθάνεστε και τόσο καλά προσπαθήστε να βρείτε τον τρόπο να συνεχίσετε τον αγώνα σας, είτε πάρτε τροφοδοσία, είτε πιάστε κουβέντα με κάποιον συναθλητή σας. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να αλλάξει η διάθεση και η φυσική κατάσταση, ώστε να επανέλθει στη φυσιολογική του απόδοση ή λειτουργία.

Όταν με το καλό καταφέρετε και τερματίσετε τον αγώνα, παρά την κούραση και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσατε θα πρέπει να βρείτε τη δύναμη να ευχαριστήσετε τους διοργανωτές του αγώνα. Δε θα πρέπει να θεωρήσετε αυτονόητη την προσπάθεια που έχουν κάνει για να σας προσφέρουν αυτήν τη διοργάνωση. Σκεφτείτε την προσπάθεια και το ξενύχτι που έχουν κάνει για να μπορέσετε εσείς να συμμετέχετε με όσο τον δυνατόν καλύτερες συνθήκες. Δώστε τους το κουράγιο να προσπαθήσουν σκληρά νιώθοντας την ευγνωμοσύνη σας για τον επόμενο αγώνα.

 

Πηγή: https://www.mbike.gr (Προετοιμασία Μεγάλων Αγώνων – Βασίλης Κρομμύδας)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.