B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

10 και 1 Tips για την ποδηλασία (δρόμου)

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για υλικά, τεχνολογίες και διάφορα άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την ποδηλασία δρόμου.

Ο material world (o κόσμος των υλικών, όχι ο «υλιστικός κόσμος» της Μαντόνα) παραμένει η αχίλλειος πτέρνα των εξαρτημένων ποδηλατών που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν μικρές περιουσίες για να αποκτήσουν το τελευταίου τύπου, εξωτικό, περιφερειακό εξάρτημα. Κάθε πράγμα στον καιρό του βέβαια, μια και προηγούνται τα απαραίτητα στάδια μαθητείας…

img

Σήμερα, το ανθρακόνημα έχει επικρατήσει ολοκληρωτικά στις υψηλού επιπέδου υλοποιήσεις. Ακολουθεί το αλουμίνιο και αρκετά πιο πίσω το τιτάνιο και το παραδοσιακότερο ατσάλι. Μπορούμε να διαθέσουμε ολόκληρα τεύχη, εκθέτοντας επιχειρήματα υπέρ του ενός ή του άλλου υλικού. Το σημαντικότερο, ωστόσο, στοιχείο στην ποδηλασία είναι η απλή περιστροφή του πεταλιού… Οι παρακάτω συνοπτικές απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις- απορίες, αυτήν επιχειρούν να υπηρετήσουν. Τον φανταστικό, υπερβατικό κύκλο που διαγράφει στο κενό ο δισκοβραχίονας, σε κάθε μία από τα τρισεκατομμύρια των περιστροφών που πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

– Χρειάζεται να κάνω εξειδικευμένη μέτρηση, προκειμένου να αγοράσω το σωστό μέγεθος ποδηλάτου;

Εάν δεν έχετε παράπονα από την τρέχουσα θέση οδήγησης που χρησιμοποιείτε, μάλλον δεν είναι απαραίτητο να εμπλακείτε στη διαδικασία. Εάν τώρα συνεργάζεστε με προπονητή ή ακολουθείτε αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης και (ή) διατροφής, πρέπει να ανακαλύψετε τη θέση που θα σας επιτρέψει να «βγάλετε» τη μέγιστη ενέργεια που μπορεί να παράξει ο οργανισμός σας. Η επαγγελματική μέτρηση στα εξειδικευμένα μηχανήματα θα σας βοηθήσει επίσης να απαλλαγείτε από τους περιστασιακούς πόνους και «μουδιάσματα» που ενδεχομένως σας ταλαιπωρούν. Χρήσιμη είναι η μέτρηση και στην περίπτωση που είστε νέος ποδηλάτης ή όταν επιστρέφετε στο άθλημα μετά από μακρά απουσία.

– Ποιο είναι το σωστό πλάτος τιμονιού για μένα;

Εάν χρησιμοποιείτε ποδήλατο δρόμου, το πλάτος του τιμονιού πρέπει να είναι όσο και των ώμων σας (συνήθως 42 ή 44 εκατοστά). Ελαφρώς πλατύτερο από το κανονικό τιμόνι, προσφέρει καλύτερο έλεγχο, σταθερότερη στάση και πιο «ανοιχτό» στήθος που διευκολύνει την αναπνοή. Η «στενότερη» επιλογή βελτιώνει κάπως την αεροδυναμική (προκειμένου για ποδήλατα χρονομέτρου ή τριάθλου).

-Τι εννοούμε με τον όρο «γεωμετρία σκελετού»;

Πρόκειται για το σύνολο των μεγεθών του σκελετού (μήκη, αποστάσεις και γωνίες, σε μοίρες, των σωλήνων). Ανάλογα με το μέγεθος του σκελετού, η γεωμετρία και οι μικρορυθμίσεις των περιφερειακών εξαρτημάτων (μήκος και ύψος λαιμού τιμονιού κ.λπ.) καθορίζουν επακριβώς τη βέλτιστη θέση οδήγησης.

– Τι εννοούμε με τον όρο «γεωμετρία compact»;

Αφορά τα ποδήλατα στα οποία ο οριζόντιος σωλήνας, αντίθετα με την παραδοσιακή γεωμετρία, δεν είναι παράλληλος με το έδαφος. Στη γεωμετρία compact, o οριζόντιος σωλήνας λαμβάνει κλίση προς τα κάτω κατά μήκος της διαδρομής του από το «κούτελο» προς τον κάθετο σωλήνα. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δημιουργεί μικρότερα εμπρός και πίσω «τρίγωνα», αποκαλύπτοντας μεγαλύτερο από το συνηθισμένο μήκος της ντίζας σέλας. Μιλώντας γενικά, η γεωμετρία compact «εξυπηρετεί» μεγαλύτερο εύρος σωματότυπων.

– Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον συνηθισμένο, τον τριπλό και τον compact δισκοβραχίονα (πεταλιέρα);

Ο συνηθισμένος δισκοβραχίονας της επαγγελματικής ποδηλασίας έχει δύο «φύλα» (το εξωτερικό με 53 και το εσωτερικό με 39 δόντια). Ο, ιδιαίτερα χρήσιμος για λιγότερο δυνατούς ή προπονημένους ποδηλάτες, compact χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια. Διαθέτει και αυτός δύο φύλα, συνήθως σε δύο συνδυασμούς (50/ 34 ή 50/ 36) που προσφέρουν αισθητά μαλακότερες ταχύτητες. Ο τριπλός, τέλος, διαθέτει τρία φύλα (με 52, 39 και 30 δόντια) που προφανώς εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο δυνατό εύρος και ταυτόχρονα τις πιο μαλακές ταχύτητες. Είναι εξαιρετικά χρήσιμος σε μια ποικιλία από συνθήκες αλλά οι καθαρολόγοι τον απορρίπτουν ως… «καταστρεπτικό» για την εικόνα του αθλητή ποδηλάτη.

– Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για τον προσδιορισμό του σωστού ύψους της σέλας;

Το επάνω μέρος της σέλας πρέπει να απέχει Χ εκατοστά από το κέντρο της μεσαίας τριβής (μετράμε κατά μήκος του κάθετου σωλήνα). Ο αριθμός Χ ισούται με το 90% της απόστασης του καβάλου σας από το έδαφος (με γυμνά πόδια). Το ατομικό ιδανικό ύψος ποικίλλει ανάλογα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες και τις προσωπικές προτιμήσεις. Το σωστό ύψος της σέλας είναι καθοριστικής σημασίας για την ενεργειακά βέλτιστη απόδοση. Αλλο χρήσιμο κριτήριο είναι τα ισχία σας όταν κάνετε πετάλι, τα οποία δεν πρέπει να ανεβοκατεβαίνουν.

– Ποια είναι η σημασία της λέξης group;

Πρόκειται για το γκρουπ των βασικών περιφερειακών εξαρτημάτων που εξοπλίζουν το ποδήλατο. Το βασικό σετ περιλαμβάνει:  λεβιεδομανέτες (ταχυτήτων και φρένων), φρένα, εμπρός και πίσω εκτροχιαστές (σασμάν), δισκοβραχίονα, συρματόχοινα (εκτός και εάν πρόκειται για τις τελευταίου τύπου ηλεκτρικές σειρές), αλυσίδα, «κασέτα» (το σύνολο από 9 έως 11 γρανάζια που τοποθετούνται στο κέντρο του πίσω τροχού και αποτελούν τις ταχύτητες). Αλλα εξαρτήματα που πιθανόν περιλαμβάνει το γκρουπ είναι η μεσαία τριβή, τα «κέντρα» των τροχών, οι τροχοί και τα πετάλια. «Γκρουπ» είναι επίσης και η ομάδα των ποδηλατών που κινούμενοι όλοι μαζί, πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, εκμεταλλεύονται το αεροδυναμικό πλεονέκτημα.

– Τι είναι η «μούφα» (lug);

Πρόκειται για ένα τμήμα μετάλλου που χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση των ατσάλινων σωλήνων. Αφορά τη συγκόλληση με συγκεκριμένη τεχνική που είναι μία από τις παλαιότερες. Τα περισσότερα κλασικά ποδήλατα είναι κατασκευασμένα κατ’ αυτό τον τρόπο. Παρότι δεν πρόκειται για τεχνολογικά προηγμένες κατασκευές, τα συγκεκριμένα πλαίσια έχουν φανατικούς φίλους οι οποίοι «ορκίζονται» στις ιδιότητες των ατσάλινων, χειροποίητων σκελετών που διακοσμούν οι, πολλές φορές, περίτεχνες μούφες.

– Τι σημαίνει κατασκευή μονοκόκ (monocoque);

Αφορά τους σκελετούς «ενός κομματιού» (one piece) από ανθρακόνημα που «βγαίνουν»  από καλούπι. Η προηγμένη κατασκευή των συγκεκριμένων πλαισίων σηματοδότησε μια ιστορική, ριζική αναχώρηση από τις παραδοσιακές τεχνικές της συγκόλλησης σωλήνων.

– Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να «δείχνουν» τα μπλοκάζ;

Τα μπλοκάζ είναι οι μηχανισμοί με τα λεβιεδάκια που ασφαλίζουν τους τροχούς στις αντίστοιχες υποδοχές πιρουνιού και σκελετού (ιστορική πατέντα του Τούλιο Καμπανιόλο, δημιουργού του ομώνυμου οίκου). Σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική, το εμπρόσθιο λεβιεδάκι πρέπει να δείχνει προς τα πίσω (η παραδοσιακή, παράλληλη με το έδαφος, θέση) ή προς τα επάνω (κατά μήκος του πιρουνιού). Στην τυπική θέση, το λεβιεδάκι του πίσω μπλοκάζ δείχνει προς τα εμπρός (παράλληλο με το ψαλίδι και κάτω από αυτό) αλλά μπορεί να τοποθετηθεί και υπό γωνία, ανάμεσα στο ψαλίδι και το αριστερό seatstay. Οι παραπάνω θέσεις μειώνουν την πιθανότητα τυχαίας εμπλοκής των λεβιέ σε οτιδήποτε θα μπορούσε να τα ανοίξει απρόσμενα. Σ’ ένα άλλο, όχι λιγότερο σοβαρό επίπεδο, η λάθος τοποθέτηση των λεβιέ των μπλοκάζ είναι πιθανόν να σας κοστίσει πολλούς βαθμούς ποινής σε επίπεδο… στυλ.

– Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην κάθετη και στην οριζόντια ακαμψία του σκελετού;

Η περιστροφή του δισκοβραχίονα δημιουργεί δυνάμεις που επιφέρουν στρεβλώσεις στο εμπρός και στο πίσω τμήμα του ποδηλάτου, στρεβλώσεις που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η οριζόντια ακαμψία του σκελετού αφορά την ικανότητά του να αντιστέκεται σε αυτές τις στρεβλώσεις. Αντίστοιχα, η κάθετη ακαμψία αφορά τις κάθετες δυνάμεις και ροπές που ασκούνται κυρίως στην αριστερή πλευρά του ποδηλάτου (στην περιοχή της μεσαίας τριβής, απέναντι από την αλυσίδα). Τα ποιοτικότερα (και ακριβότερα) πλαίσια της αγοράς ανταποκρίνονται ιδανικά και στις δύο περιπτώσεις, διατηρώντας παράλληλα την απαραίτητη ικανότητα απορρόφησης κραδασμών.

Πηγή: https://www.caranddriver.gr/podilato/arthro/10_kai_1_tips_gia_tin_podilasia_dromou-7322021/#prettyPhoto

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.