B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Έρευνα: Στροφή προς το ποδήλατο για τη μείωση ρύπων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

H μετακίνηση προς το χώρο εργασίας κλπ αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους περισσότερους. Η ΕΕ είναι εκτός στόχων ως προς τις μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ πρόσφατες εκθέσεις επιβεβαιώνουν πως η αποσκοπούμενη μείωση των εκπομπών για μεταφορές κατά 60% στην περίοδο 1990-2050 δεν θα επιτευχθεί μέσω της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (European Cyclists’ Federation – ECF) συγκρίνει τις εκπομπές ρύπων της ποδηλασίας με εκείνες άλλων μέσων μεταφοράς. Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη την παραγωγή, συντήρηση και το καύσιμο (τροφή του ποδηλάτη) που συνδέονται με τη χρήση του ποδηλάτου, οι εκπομπές της ποδηλασίας είναι δέκα φορές χαμηλότερες από εκείνες ενός επιβατικού αυτοκινήτου.

Το ποδήλατο είναι ένα δίτροχο όχημα που κινείται με πεντάλ. Τα πρώτα ποδήλατα παρουσιάστηκαν κατά τον 190 αιώνα και αποτελούν βασικό μέσο μετακίνησης σε πολλές περιοχές του κόσμου. Χρησιμοποιούνται ακόμα ως μέσο ψυχαγωγίας, άθλησης, μεταφοράς αλληλογραφίας, σε αγώνες ταχύτητας και αντοχής, ακόμα και ως παιδικά παιχνίδια.

Στις αρχές του 20ου αιώνα τα ποδήλατα επέτρεψαν στους εργαζόμενους να διαμένουν σε προάστια σχετικά απομακρυσμένα από τα βιομηχανικά κέντρα, αποτελώντας ένα μέσο γρήγορης μετακίνησης.

Περιόρισαν επίσης την εξάρτηση από τα άλογα, ενώ έδωσαν τη δυνατότητα για μεγάλες βόλτες στην εξοχή καθώς είναι τρεις φορές αποδοτικότερα (ενεργειακά) από το περπάτημα και τρεις με τέσσερις φορές ταχύτερα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ECF, αν όλοι οι Ευρωπαίου χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο όσο οι Δανοί το 2000 (2,6 χλμ ημερησίως κατά μέσο όρο) θα καλυπτόταν το 25% του στόχου της ΕΕ για τον κλάδο των μεταφορών ως το 2050.

“Κάνε 5 χιλιόμετρα ποδήλατο την ημέρα και θα πιάσουμε το 50% του στόχου” σημειώνει ο Μπενουά Μπλοντέλ διευθυντής Περιβάλλοντος και Υγείας της ECF και προσθέτει ότι η διάδοση της ποδηλασίας κοστίζει πολύ λιγότερο από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η έκθεση επιβεβαιώνει τα ευρήματα έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (European Environment Agency- ΕΕΑ) σύμφωνα με τα οποία τεχνολογία και εξοικονόμηση καυσίμου δεν επαρκούν για την επίτευξη των στόχων.

Σημαντικά είναι τα οφέλη όχι μόνο από τα παραδοσιακά ποδήλατα, αλλά και από τα ηλεκτρικά, ενώ προς την επίτευξη των στόχων συμβάλλουν και τα προγράμματα ενοικίασης ποδηλάτων, όπως το Velib στο Παρίσι.

Πηγή: https://www.econews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.