B&N Forum – Τελευταίες Συζητήσεις

Προβολή

Δανία: Βουλευτές με ποδήλατα και Φόρος Λίπους


Δανία: Βουλευτές με ποδήλατα και Φόρος Λίπους

 

 

 

 

 

 

 

Τη νέα της, τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού παρουσίασε χθες η Σοσιαλδημοκράτισσα Χέλε Θόρνινγκ-Σμιτ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας… Αλλά αυτό δεν είναι η είδηση. Η είδηση είναι ότι οι βουλευτές της νέας κυβέρνησης αμέσως μετά πήγαν να ορκιστούν στη Βασίλισσα Μαργαρίτα…με τα ποδήλατα!

Είναι γνωστό πως η Δανία εκτός των άλλων (εκμεταλλεύεται την αιολική ενέργεια στο έπακρον,  κάνει άριστη χρήση των απορριμμάτων, κ.λπ.) αποτελεί τον παράδεισο του ποδηλάτου. Όμως τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να μοιάζει αρκετό για τους Δανούς οι οποίοι στην προσπάθεια τους για μια ακόμη ποιοτικότερη ζωή βάζουν στόχο να μειώσουν κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να φτάσουν να καλύπτουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις μισές ενεργειακές ανάγκες της Δανίας.
Επίσης, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν να αυξήσουν τον ΦΠΑ στον καπνό και το τζανκ φουντ. Και όλα αυτά πέραν του νέου φόρου στο λίπος που επέβαλε η Δανία -παγκόσμια πρώτη- από το Σάββατο 1/10 ο οποίος αντιστοιχεί σε 16 κορόνες (2,15 ευρώ) ανά χιλιόγραμμο για τα κορεσμένα λίπη.

Παράλληλα,  οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν επίσης να επιβάλουν διόδια στους αυτοκινητιστές που μπαίνουν στην Κοπεγχάγη, κάνοντας όμως παράλληλα φθηνότερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πρόκειται για απλά μέτρα που όμως κάνουν την διαφορά. Όσο για την χώρα μας, μια προσπάθεια να τη συγκρίνουμε με τα της Δανίας, θα έμοιαζε μάλλον με αστείο.

Photo: CretaLive

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε την παρακάτω μαθηματική εξίσωση για να αποδείξετε ότι δεν είστε ρομπότ! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.